Ak milujete chuť kokosu, mandlí a bielej čokolády, tento recept je pre vás. Tieto nepečené rezy sú moja odpoveď na Raffaello, ale vo forme krémového koláča na celý plech. Príprava je blesková, potrebujete len čas na chladenie.
1. Pripravte si hlbší plech alebo formu. Vysteľte ju papierom na pečenie.
2. Na dno formy poukladajte prvú vrstvu maslových sušienok (cca 18 ks, alebo podľa veľkosti plechu).
3. Príprava krému (Opravený postup): Do veľkého hrnca nalejte 800 ml mlieka a začnite ho na strednom ohni zahrievať.
4. Medzitým v samostatnej miske metličkou dokonale rozmiešajte zvyšných 200 ml studeného mlieka, cukor a oba pudingové prášky. "Musíte získať hladkú kašičku bez jedinej hrudky."
5. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, za stáleho miešania doň tenkým prúdom vlejte pripravenú pudingovú kašičku.
6. Varte asi 1-2 minúty, kým puding extrémne nezhustne na hustý puding.
7. Ihneď odstavte z ohňa. Do horúceho pudingu vmiešajte nalámanú bielu čokoládu a maslo nakrájané na kocky. Miešajte, kým sa úplne nerozpustia.
8. Prisypte 200 g strúhaného kokosu.
9. Nakoniec prilejte 200 ml tekutej (nešľahanej) smotany na šľahanie a vráťte hrniec na oheň ešte na 1 minútu. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
10. Celú zmes preložte do misy a elektrickým šľahačom šľahajte asi 4 minúty. Krém bude hladší a nadýchanejší.
11. Vrstvite: Približne polovicu ešte horúceho krému ihneď nalejte na vrstvu sušienok vo forme a rovnomerne rozotrite.
12. Na horúci krém ihneď poukladajte druhú vrstvu sušienok (zvyšných 18 ks). Zľahka ich pritlačte.
13. Zalejte zvyškom horúceho krému a pekne uhlaďte. (Vrchnú vrstvu teda tvorí krém).
14. Vrch koláča husto a rovnomerne posypte zvyšným strúhaným kokosom.
15. Nechajte koláč najprv úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Až potom ho vložte stuhnúť do chladničky minimálne na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Poznámky
1. Ako na krém bez hrudiek: Najdôležitejší krok celého receptu je príprava pudingu (krok 4). Vždy rozmiešajte pudingové prášky a cukor v troche STUDENÉHO mlieka bokom. Ak by ste ich nasypali priamo do horúceho litra mlieka, škrob by sa okamžite zrazil a mali by ste v kréme hrče.2. Pre pravú Raffaello chuť: Ak chcete chuť posunúť ešte bližšie k originálu, pridajte do hotového, uvareného krému (spolu s kokosom) aj asi 50 g nahrubo nasekaných, blanšírovaných (olúpaných) mandlí.Jednoduché variácie:Piškótová verzia: Namiesto hranatých maslových sušienok môžete na vrstvenie použiť klasické okrúhle piškóty. Keďže sú menšie, budete mať pravdepodobne viac vrstiev.Tmavá verzia: Ak nemáte radi bielu čokoládu, použite rovnaké množstvo kvalitnej mliečnej alebo horkej čokolády a vanilkový puding nahraďte čokoládovým.