Hľadáte dezert, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu, no nechce sa vám zapínať rúru? Tento geniálny recept je presne pre vás! Pripravte si elegantné kakaové "vežičky", ktoré v sebe spájajú dokonalú harmóniu chutí a textúr. Základom je hodvábne jemný a sýto čokoládový puding, ktorý drží tvar a je preložený obláčikom nadýchanej šľahačky. Celé dielo je zahalené do exotického kokosu a korunované chrumkavými pistáciami a lesklou čokoládou. Je to luxusne vyzerajúca pochúťka, ktorá je ideálna na oslavy, párty alebo kedykoľvek, keď si chcete dopriať niečo naozaj výnimočné.
1. Pripravíme si 4-5 rovných pohárov (s priemerom cca 6-7 cm). Zľahka ich vypláchneme studenou vodou a vodu vylejeme, ale neutierame. Vlhké steny pomôžu pudingu sa po stuhnutí neprilepiť.
2. V jednej väčšej mise metličkou nasucho dobre premiešame všetky sypké suroviny na puding: cukor, múku, škrob, kakao a vanilkový cukor.
3. K sypkej zmesi prilejeme asi 500 ml studeného mlieka a metličkou všetko dohladka rozmiešame, aby nám vznikla hladká kakaová zmes bez jedinej hrudky.
4. Zvyšných 1500 ml mlieka privedieme vo veľkom hrnci na strednom plameni k varu.
5. Keď mlieko začne vrieť, za stáleho a intenzívneho šľahania metličkou doň tenkým prúdom vlejeme pripravenú kakaovú zmes.
6. Teplotu mierne znížime a za neustáleho miešania varíme 2-3 minúty, kým puding viditeľne nezhustne a nezačne bublať. Dôležité: Puding musí poriadne prejsť varom, aby sa uvaril škrob a múka.
7. Hustý puding odstavíme z tepla a okamžite doň vmiešame maslo, kým sa úplne nerozpustí.
8. Ešte horúci puding nalejeme do pripravených mokrých pohárov. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote, potom prikryjeme fóliou a vložíme do chladničky stuhnúť minimálne na 3 hodiny, ideálne cez noc.
Skladanie a finálne zdobenie:
9. Pred dokončením si vyšľaháme dobre vychladenú smotanu s práškovým cukrom dotuha. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke si rozpustíme horkú čokoládu na polevu.
10. Stuhnutý puding opatrne vyklopíme z pohárov. Vzniknú nám pevné valčeky, ktoré nakrájame ostrým nožom na kolieska hrubé asi 1,5 cm.
11. Teraz skladáme "vežičky": Vezmeme jedno pudingové koliesko, pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžičkou naň nanesieme vrstvu šľahačky a prikryjeme ho druhým kolieskom, čím vytvoríme mini tortičku.
12. Boky každej tortičky opatrne obalíme v strúhanom kokose, ktorý sa pekne prichytí na šľahačku.
13. Vrch každej tortičky ozdobíme rozpustenou čokoládou (môžeme použiť cukrárske vrecko na vytvorenie vzorov) a husto posypeme nasekanými pistáciami.
14. Hotové tortičky podávame ihneď, alebo ich uchovávame v chlade.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť niekedy do pudingu pridám aj pár kociek kvalitnej horkej čokolády spolu s maslom na konci varenia.2. Ak chcem, aby bola poleva jemnejšia a nepraskala pri krájaní, do rozpustenej čokolády vmiešam lyžičku kokosového oleja alebo kúsok masla.3. Namiesto pistácií a kokosu sa dá na zdobenie použiť čokoľvek, čo máte radi – nasekané vlašské orechy, mandľové lupienky alebo čokoládové hoblinky.4. Tento dezert je najlepší v deň prípravy, kým je šľahačka čerstvá. Pudingový základ si však môžem pripraviť aj deň vopred a tortičky dokončiť tesne pred príchodom hostí.