Osviežujúca a jednoduchá nepečená torta s vrstvami sušienkového korpusu, lahodného krému z ricotty, broskyňového jogurtu a šľahačky, a kúskami šťavnatých broskýň zaliatych pomarančovým želé.
1veľká konzervazaváraných broskýňcca 820g (pevný podiel cca 470g)
10gpráškovej želatíny(do želé)
30mlstudenej vodycca (na želatínu do želé)
170mlčerstvej pomarančovej šťavycca (alebo sirupu z broskýň + vody)
1-2polievkové lyžicekryštálového cukru(Voliteľné, do želé)
Pokyny
Príprava sušienkového korpusu:
1. Formu (20-22 cm) vyložte papierom/fóliou.
2. Sušienky rozmixujte/rozdrvte, zmiešajte s rozpusteným maslom.
3. Hmotu utlačte na dno formy. Dajte chladiť.
Príprava krému:
4. Želatínu (10g) zalejte 50ml studenej vody, nechajte 10 min napučať.
5. Ricottu vymiešajte s broskyňovým jogurtom a vanilkou (prípadne doslaďte).
6. Smotanu (100ml) vyšľahajte dotuha.
7. Napučanú želatínu jemne zahrejte do rozpustenia (NESMIE VRIEŤ!), nechajte mierne vychladnúť.
8. Vlažnú želatínu vmiešajte do časti ricottovej zmesi, potom do zvyšku.
9. Zľahka vmiešajte šľahačku.
Vrstvenie a prvé chladenie:
10. Polovicu krému nalejte na korpus. Dajte do chladničky stuhnúť (30-60 min).
Príprava ovocnej vrstvy a želé, dokončenie:
11. Broskyne sceďte (sirup odložte), nakrájajte. Polovicu poukladajte na stuhnutý krém.
12. Zalejte druhou polovicou krému. Dajte chladiť (aspoň 1 hod).
13. Želé: Želatínu (10g) nechajte napučať v 30ml vody. Pomarančovú šťavu (170ml, prípadne doslaďte) zohrejte. Rozpustenú želatínu vmiešajte do teplej šťavy. Nechajte mierne vychladnúť.
15. Dajte do chladničky stuhnúť (min. 2-3 hod, ideálne cez noc).
Servírovanie:
16. Opatrne uvoľnite okraj formy, vyberte tortu.
17. Krájajte ostrým nožom a podávajte vychladené.
Poznámky
1. Namiesto broskýň môžete použiť aj iné kompótované alebo čerstvé mäkké ovocie, napríklad marhule, mandarínky, mango alebo zmes lesného ovocia.2. Pre intenzívnejšiu broskyňovú chuť krému môžete použiť viac broskyňového jogurtu a menej smotanového syra, alebo pridať trochu broskyňového pyré priamo do krému.3. Ak chcete mať sušienkový korpus chrumkavejší, môžete ho pred nanesením prvej vrstvy krému krátko (cca 5-7 minút) zapiecť v rúre predhriatej na 180°C a nechať úplne vychladnúť.4. Dbajte na to, aby želatína pri rozpúšťaní nikdy neprešla varom, pretože by stratila svoje želírovacie schopnosti. Rozpúšťajte ju vždy pomaly a opatrne, len do úplného rozpustenia.