Nepečená piškótová roláda s vanilkovým krémom a jahodami
Táto nepečená roláda je pre mňa stelesnením leta – je plná lahodného vanilkového krému, sladkých jahôd a mäkkých piškót, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku.
1. Najprv si uvarte krém, aby stihol vychladnúť. V hrnci metličkou rozšľahajte vajcia s cukrom, vanilkovým extraktom a škrobom.
2. Prilejte asi 100 ml mlieka a vymiešajte na hladkú kašičku bez hrudiek. Potom prilejte zvyšok mlieka.
3. Za stáleho miešania priveďte na miernom ohni do varu. Varte asi 2 – 3 minúty, kým zmes nezhustne do podoby veľmi hustého pudingu.
4. Horúci krém odstavte z tepla. Ihneď ho prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu. Vďaka tomu sa na ňom nevytvorí koža. Nechajte ho úplne vychladnúť.
2. Skladanie a chladenie rolády:
5. Kým krém chladne, pripravte si základ. Na pracovnú dosku rozprestrite väčší kus potravinovej fólie.
6. Do hlbokého taniera si nalejte mlieko. Každú piškótu v ňom bleskovo z oboch strán namočte a ukladajte ju na fóliu tesne vedľa seba do tvaru obdĺžnika (napr. 3x7 piškót).
7. Na takto pripravený piškótový plát rovnomerne rozotrite celý vychladnutý vanilkový krém.
8. Jahody umyte, osušte a odstráňte z nich stopky. Poukladajte ich v dvoch radoch na jeden z kratších okrajov piškótového plátu.
9. Teraz pomocou fólie začnite roládu od strany s jahodami pevne rolovať. Fóliu priebežne odstraňujte a roládu jemne utláčajte.
10. Hotovú roládu pevne zabaľte do tej istej fólie a vložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny.
3. Finálne zdobenie:
11. Keď je roláda stuhnutá, vyberte ju z fólie a preložte na servírovací podnos. Ostrým nožom jej zarovnajte okraje.
12. V mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie s práškovým cukrom do tuhej šľahačky.
13. Šľahačkou potrite celý povrch rolády.
14. Na záver ju husto posypte najemno nastrúhanou horkou čokoládou a ozdobte zvyšnými čerstvými jahodami.
15. Pred podávaním ju vložte ešte aspoň na 1 hodinu do chladničky.
Poznámky
1. Krém bez hrudiek a bez kože: Pri varení krému používajte metličku a mlieko prilievajte do škrobovej zmesi postupne. Po uvarení na puding ihneď priložte na jeho povrch fóliu – zabráni to vytvoreniu kožky.2. Rýchle namáčanie piškót: Cukrárske piškóty sú ako špongia. Pri namáčaní do mlieka stačí naozaj len sekunda. Ak by nasiakli príliš, roláda by bola rozmočená.3. Pevné zavinutie je základ: Pri rolovaní pomocou fólie sa nebojte roládu jemne, ale pevne utiahnuť. Vďaka tomu bude po stuhnutí krásne kompaktná a bude sa dobre krájať.