Hľadáte recept na dokonalý letný dezert, ktorý je nielen úchvatne krásny, ale aj nesmierne lahodný a navyše bez pečenia? Táto nepečená jahodová želé torta s krémovým mascarpone je presne to, čo potrebujete! Je prekvapivo jednoduchá na prípravu a výsledok ohromí každého, kto ju ochutná. Spojenie chrumkavého sušienkového korpusu, jemného jahodového krému s mascarpone a ligotavej želé vrstvy s čerstvými jahodami je jednoducho neodolateľné. Tento recept si určite zamilujete a stane sa hviezdou vašich letných osláv či rodinných stretnutí!
Okrúhla tortová forma s odnímateľným dnom (priemer 20-22 cm)
Tyčový mixér alebo kuchynský robot
Menší hrniec (2 ks)
Misy na miešanie (viac kusov)
Metlička
Elektrický šľahač
Stierka
Potravinová fólia
Zloženie
Na korpus:
180gcukrárskych piškót(alebo maslových sušienok)
90gzmäknutého masla
Na jahodový krém:
90mlstudenej vody
13gpráškovej želatíny
200gčerstvých jahôd(umytých a očistených)
50gkryštálového cukru(alebo podľa sladkosti jahôd)
400gmascarpone(izbovej teploty)
140gsladeného kondenzovaného mlieka
100mlsmotany na šľahanie(aspoň 33% tuku, dobre vychladená)
Na želé vrstvu:
1balíčekčerveného tortového želé v prášku(určeného na cca 250 ml tekutiny)
225mlvody(alebo podľa návodu na želé)
2-3PLcukru podľa návodu na tortovom želé(ak nie je súčasťou balíčka)
200gčerstvých jahôd(umytých, očistených a nakrájaných na plátky)
Pokyny
Príprava korpusu:
1. Cukrárske piškóty vložte do misy a rozdrvte ich najemno – môžete použiť tyčový mixér, kuchynský robot so sekacími nožmi, alebo ich dať do vrecka a podrvte valčekom.
2. K rozdrveným piškótam pridajte zmäknuté maslo a rukami alebo lyžicou dôkladne spracujte, kým sa všetky ingrediencie nespoja do vlhkej, mrveničkovej zmesi.
3. Pripravte si tortovú formu (s priemerom 20-22 cm), ideálne s odnímateľným dnom. Dno môžete zľahka vyložiť papierom na pečenie pre ľahšiu manipuláciu. Piškótovú zmes rovnomerne utlačte na dno formy pomocou lyžice alebo dna pohára.
4. Formu s korpusom vložte do chladničky aspoň na 20-30 minút, aby korpus stuhol, kým pripravíte krém.
Príprava jahodového krému:
5. Najprv si pripravte želatínu pre krém: Do malého pohára alebo misky nalejte 90 ml studenej vody, nasypte do nej 13 g práškovej želatíny, dobre premiešajte a nechajte približne 10 minút napučať.
6. Čerstvé jahody (200g na krém) umyte, očistite od stopiek a spolu s kryštálovým cukrom (50g) vložte do menšieho hrnca. Na miernom ohni za občasného miešania krátko povarte (približne 3-5 minút), kým jahody pustia šťavu, zmäknú a cukor sa úplne rozpustí.
7. Uvarené jahody rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Do ešte teplej (nie vriacej – ak je príliš horúca, nechajte chvíľu odstáť) jahodovej zmesi pridajte napučanú želatínu (13g) a dôkladne miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí. Ak by sa želatína nerozpúšťala dobre, môžete zmes veľmi krátko a opatrne zahriať (nesmie vrieť!).
8. Ak chcete mať krém extra jemný a bez semienok, môžete túto jahodovú zmes so želatínou precediť cez jemné sitko. Nechajte ju mierne vychladnúť na izbovú teplotu (musí zostať tekutá, ale nesmie byť horúca).
9. V čistej mise zmiešajte mascarpone (400g, izbovej teploty) so sladeným kondenzovaným mliekom (140g) dohladka pomocou metličky alebo elektrického šľahača na nízkych otáčkach.
10. V inej, dobre vychladenej mise vyšľahajte smotanu na šľahanie (100 ml) elektrickým šľahačom na tuhú šľahačku.
11. Do mascarpone zmesi postupne a opatrne (najlepšie po častiach) vmiešajte vlažnú (nie horúcu!) jahodovú zmes s rozpustenou želatínou. Dobre premiešajte, aby sa obe zmesi spojili.
12. Nakoniec do tejto jahodovo-mascarponeovej zmesi zľahka a opatrne stierkou (pohybmi zdola nahor) vmiešajte dotuha vyšľahanú šľahačku, aby krém zostal čo najviac nadýchaný.
13. Hotový jahodový krém nalejte na pripravený a stuhnutý sušienkový korpus vo forme. Povrch zarovnajte.
14. Tortu vložte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, aby krém dobre stuhol, než budete pridávať vrchnú želé vrstvu.
Príprava želé vrstvy a dokončenie:
15. Pripravte si vrchnú želé vrstvu: Červené tortové želé v prášku (1 balíček) pripravte s vodou (225 ml, alebo podľa návodu na vašom balíčku) a cukrom (ak je potrebný – skontrolujte návod na obale) presne podľa pokynov na obale výrobcu. Zvyčajne sa prášok rozmieša s cukrom a časťou tekutiny, potom sa pridá zvyšná tekutina a krátko sa povarí.
16. Hotové pripravené želé nechajte za častého miešania mierne vychladnúť – malo by byť vlažné, nie horúce, aby neroztopilo spodný krém, ale stále dostatočne tekuté na nalievanie.
17. Čerstvé jahody (200g na želé vrstvu) umyte, očistite od stopiek a nakrájajte na plátky alebo polovice.
18. Plátky jahôd pekne a rovnomerne poukladajte na povrch už stuhnutého (alebo aspoň čiastočne stuhnutého) jahodového krému v torte.
19. Opatrne a pomaly (najlepšie lyžicou alebo naberačkou) zalejte jahody na kréme pripraveným vlažným tortovým želé. Začnite od okrajov a postupujte do stredu.
20. Tortu opäť vložte do chladničky a nechajte ju úplne stuhnúť, ideálne minimálne ďalšie 2-3 hodiny, alebo najlepšie cez noc.
21. Pred podávaním opatrne odstráňte obruč tortovej formy. Tortu krájajte ostrým nožom (môžete ho pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť) a servírujte. Môžete ju ozdobiť lístkami čerstvej mäty.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť korpusu môžete použiť kakaové sušienky namiesto klasických piškót.2. Ak chcete dosiahnuť dokonale hladký krém, dbajte na to, aby mala jahodová zmes so želatínou pri vmiešavaní do mascarpone približne izbovú teplotu a nebola príliš studená ani horúca.3. Pri príprave želé vrstvy vždy dodržujte presný návod na obale vášho tortového želé, pretože rôzne značky môžu mať mierne odlišné postupy a pomery tekutiny.4. Nebojte sa experimentovať s ovocím! Namiesto jahôd môžete použiť aj maliny, čučoriedky, broskyne alebo iné obľúbené sezónne ovocie, ako do krému, tak aj do vrchnej želé vrstvy.