Ak existuje dezert, ktorý nás okamžite vráti do detstva, je to práve BeBe strecha. Tento recept je presne taký, ako si ho pamätáme od mám a babičiek – nepečený, plný tvarohu, s banánom v strede. Je to stávka na istotu, ktorá vždy poteší.
21ksBeBe sušienok(ideálne 11 ks svetlých a 10 ks tmavých pre šachovnicu)
100mlmlieka(cca, na namáčanie)
Tvarohová plnka:
250gjemného tvarohu(v kocke alebo alobale, nie vaničkový)
100gmasla(zmäknutého, izbovej teploty)
100gpráškového cukru
1balíčekvanilkového cukru
2ksbanánov
Čokoládová poleva:
100gčokolády na varenie
50mlmlieka
25gmasla
Pokyny
1. Najprv si pripravte krém. V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do hladkej peny.
2. Po lyžiciach do masla zašľahajte tvaroh. Šľahajte, kým nevznikne jednotný a hladký krém bez hrudiek.
3. Teraz kľúčový krok – príprava základu. Na pracovnú dosku rozprestrite dostatočne veľký kus potravinovej fólie (alebo alobalu). Do hlbokého taniera si nalejte mlieko.
4. Každú sušienku len na sekundu namočte do mlieka a ukladajte na fóliu do obdĺžnika 3x7 kusov (3 stĺpce, 7 radov). Pre pekný šachovnicový efekt striedajte svetlé a tmavé sušienky.
5. Na sušienkový základ rovnomerne natrite celú tvarohovú plnku.
6. Do stredu stredného radu sušienok položte pozdĺžne za sebou 2 ošúpané banány.
7. Tvarovanie strechy: Chyťte fóliu po oboch dlhších stranách a súčasne zdvihnite oba krajné rady sušienok smerom nahor, až kým sa hore nad banánmi nestretnú a nevytvoria trojuholníkovú „strechu“.
8. Okraje fólie pevne zabaľte, jemne strechu utlačte rukami, aby držala tvar, a vložte ju stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
9. Kým strecha chladne, pripravte polevu. V malom hrnci na miernom ohni zohrejte mlieko s maslom. Pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí a nespojí do hladkej polevy.
10. Stuhnutú strechu vyberte z chladničky, odbaľte z fólie a položte na podnos. Polejte ju pripravenou čokoládovou polevou a dajte zachladiť ešte aspoň na 30 minút.
Poznámky
1. Krém bez hrudiek: Aby bol krém dokonale hladký a nezrazil sa, je kľúčové, aby mali maslo aj tvaroh rovnakú izbovú teplotu. Vyberte ich z chladničky aspoň hodinu pred prípravou.2. Verzia pre dospelých: Namiesto mlieka na namáčanie sušienok použite vychladnutú silnú kávu. Do tvarohového krému môžete pridať 2 lyžice rumu. Dezert získa úplne nový, luxusnejší rozmer.S iným ovocím: Namiesto banánov môžete do stredu použiť odkvapkané mandarínky z konzervy, podlhovasté kúsky manga alebo poukladať maliny či jahody.