Varujem vás, tieto karamelové rezy sú tak návykovo dobré, že jeden kúsok vám určite stačiť nebude. Je to môj obľúbený recept na dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku – chrumkavý sušienkový základ, bohatá karamelovo-syrová vrstva a jemný kávovo-karamelový krém navrchu.
180gplnotučného smotanového syra(typ Philadelphia), izbovej teploty
Na kávovo-karamelový krém:
100gkryštálového cukru
300mlmlieka
30gkukuričného škrobu(Zlatý klas)
1ČLinstantnej kávy
Na dokončenie:
Rozpustená čokoláda alebo karamelová poleva
Pokyny
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Menší, hlbší plech (cca 20x30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Pripravte si korpus. Sušienky rozmixujte alebo v sáčku valčekom rozdrvte na jemnú drvinu. Zmiešajte ich s rozpusteným maslom.
3. Zmes utlačte rovnomerne na dno pripraveného plechu.
4. Teraz si pripravte plnku. V mise zmiešajte karamelové Salko so smotanovým syrom izbovej teploty. Vymiešajte metličkou alebo na nízkych otáčkach dohladka.
5. Plnku rovnomerne natrite na sušienkový základ.
6. Pečte v predhriatej rúre 15 minút. Po upečení nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
7. Kým základ chladne, pripravte si vrchný krém. V malom hrnci si rozpustite cukor na svetlý karamel.
8. Opatrne ho zalejte horúcim mliekom a miešajte na miernom ohni, kým sa karamel úplne nerozpustí.
9. V troche mlieka si zvlášť rozmiešajte škrob s instantnou kávou. Vlejte to do karamelového mlieka a za stáleho miešania uvarte hustý puding.
10. Horúci krém ihneď prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.
11. Vychladnutý kávovo-karamelový krém rovnomerne natrite na karamelovo-syrovú vrstvu.
12. Koláč vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 – 3 hodiny.
13. Pred podávaním môžete povrch ozdobiť rozpustenou čokoládou alebo karamelovou polevou.
Poznámky
1. Základ hladkej plnky: Aby sa vám smotanový syr (Philadelphia, mascarpone) dokonale spojil s karamelovým Salkom bez hrudiek, je dôležité, aby mali oba rovnakú, izbovú teplotu. Vyberte ich z chladničky aspoň hodinu vopred.2. Čo je karamelové Salko? Je to vlastne hotové Dulce de Leche. Kúpite ho v obchode hneď vedľa klasického kondenzovaného mlieka. Vďaka nemu je plnka okamžite karamelová a lahodná.3. Krém bez 'kože': Pri chladení vrchného kávovo-karamelového krému naň priložte potravinovú fóliu tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Zabráni to vytvoreniu nepríjemnej kožky.