Poviem to na rovinu – odložte recept na klasické francúzske zemiaky. Toto je ich vylepšená, krémovejšia a podľa mňa oveľa chutnejšia verzia. Sú neskutočne lahodné, plné smotanovej chuti s nádychom kôpru a cesnaku. Je to absolútna delikatesa, či už ako príloha, alebo samostatné hlavné jedlo.
1. Príprava zemiakov (dôležitý krok!). Zemiaky ošúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm.
2. Vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Vložte do nej plátky zemiakov a varte 8–10 minút. Mali by byť polomäkké, ale stále pevné, aby sa pri miešaní nerozpadli.
3. Uvarené zemiaky opatrne sceďte.
4. Príprava zálievky. Kým sa zemiaky varia, v miske rozšľahajte vajcia s kyslou smotanou.
5. Pridajte sušený kôpor, najemno nastrúhaný syr, prelisovaný cesnak a štipku muškátového orieška. Dochuťte soľou a korením a všetko dobre premiešajte.
6. Vrstvenie a pečenie. Rúru si predhrejte na 200 °C. Zapekaciu misu (cca 20x30 cm) dôkladne vymažte maslom.
7. Na dno misy rozložte polovicu predvarených zemiakov.
8. Zalejte ich polovicou smotanovej zmesi.
9. Navrstvite zvyšok zemiakov a zalejte ich zvyšnou zmesou. Uhlaďte povrch.
10. Pečte vo vyhriatej rúre 20 minút, alebo kým povrch nie je krásne zlatistý a chrumkavý.
11. Pred podávaním nechajte zemiaky aspoň 5 minút postáť, aby sa spevnili.
Poznámky
1. Zemiaky varte len do polomäkka. Toto je najdôležitejší krok. Ak zemiaky rozvaríte, v mise sa vám z nich stane kaša. Potrebujú byť len čiastočne uvarené, aby pri zapekaní zmäkli tak akurát a krásne držali tvar plátkov.2. Nevynechajte cesnak a muškátový oriešok! Tieto dve drobnosti posunú obyčajné smotanové zemiaky na úplne novú úroveň. Cesnak dodá jedlu hĺbku a štipka muškátového orieška neuveriteľne zvýrazní a podčiarkne smotanovú chuť.