Najlepšie zapečené kuracie rezne so syrom a uhorkou
Ak máte radi klasické rezne, ale hľadáte šťavnatejšiu a chutnejšiu alternatívu, toto si musíte uložiť. Odkedy som vyskúšala tieto zapečené kuracie rezne, iné už takmer nerobím. Sú fantasticky krehké a vďaka gyros marináde majú originálnu chuť.
1. Kuracie stehná zľahka naklepte cez fóliu. V miske rozšľahajte vajcia s gyros korením.
2. Mäso obaľte v pripravenej vaječnej marináde. Následne každý kus dôkladne obaľte v strúhanke.
3. Vo väčšej panvici rozpáľte dostatočnú vrstvu oleja (cca 1-2 cm).
4. Rezne sprudka smažte pri stredne vysokej teplote. Smažte len krátko, asi 2–3 minúty z každej strany, dozlatista. Rezne sa nemajú úplne prepiecť, len zatiahnuť.
5. Osmažené rezne odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
6. Rúru predhrejte na 200 °C.
7. Pripravte syrovú zmes. V miske zmiešajte strúhaný syr, najemno nastrúhané uhorky, majonézu a dochuťte čiernym korením. Soľ zvyčajne nie je potrebná (syr, uhorky aj gyros sú slané).
8. Osmažené rezne poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
9. Na každý rezeň rovnomerne navrstvite pripravenú syrovú zmes.
10. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 10–15 minút, kým sa syr na povrchu krásne neroztopí a nezozlatne.
Poznámky
1. Aby boli šťavnaté: Rezne pred pečením naozaj smažte len veľmi krátko. Cieľom je získať chrumkavú kôrku zo strúhanky. Mäso sa dokonale dopečie v rúre pod syrovou perinkou a zostane šťavnaté.2. Výber mäsa: Recept funguje aj s kuracími prsiami, ale stehenné rezne sú vo všeobecnosti šťavnatejšie a po zapečení krehkejšie.3. Pikantná verzia: Do syrovej zmesi pridajte lyžičku dijonskej horčice alebo pár kvapiek chilli omáčky.4. Namiesto uhoriek: Ak nemáte radi uhorky, môžete ich vynechať alebo nahradiť nadrobno nasekanou kapiou.