Ak hľadáte recept na naozaj šťavnaté fašírky, toto je on. Pečené v rúre, no napriek tomu mäkké a plné chuti. Tajomstvo nespočíva v surovinách, ale v postupe. S týmto receptom na pečené fašírky už nikdy nespravíte suché a tvrdé guľôčky.
3. Na panvici rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a restujte ju na strednom ohni asi 5 minút do sklovita.
4. K cibuli pridajte pretlačený cesnak a restujte ďalšiu minútu, kým sa rozvonia.
5. Pridajte 1 ČL čierneho korenia a 1 PL horčice. Premiešajte a ihneď pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
6. Vypnite oheň, dôkladne premiešajte a nechajte túto zmes mierne vychladnúť.
7. Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte vychladnutú cibuľovú zmes z panvice.
8. Pridajte vajce, 1,5 ČL soli a nakoniec aj celý obsah misky s chlebom namočeným v mlieku (mlieko nevytláčajte).
9. Rukou všetko dôkladne premiešajte, kým sa suroviny nespoja do kompaktnej hmoty. Nehmiesťte však príliš dlho.
10. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie a zľahka ho potrite olejom.
11. Ruky si namočte do studenej vody (mäso sa nebude lepiť). Formujte fašírky a ukladajte ich na plech.
12. Nakoniec všetky fašírky na plechu potrite tenkou vrstvou rastlinného oleja. To im pomôže vytvoriť kôrku.
13. Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte 30 minút pri 180 °C.
Poznámky
1. Nevytláčajte mlieko: Najväčšie tajomstvo šťavnatosti je v chlebe namočenom v mlieku. Mlieko z neho nikdy nevytláčajte, ale pridajte do mäsa celý obsah misky. Práve táto tekutina udrží mäso mäkké.2. Sila restovanej cibule: Nikdy nedávajte do fašírok surovú cibuľu. Orestovanie na masle ju zjemní, zosladne a dodá celej zmesi hlbokú chuť bez toho, aby v mäse nepríjemne chrumkala.3. Syrová verzia: Pri tvarovaní fašírok môžete do stredu každej vtlačiť malú kocku tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda).4. Bylinková obmena: Namiesto petržlenovej vňate (alebo spolu s ňou) môžete použiť aj čerstvý majorán alebo tymian.