Máte doma staršie, suché rožky a neviete, čo s nimi? V žiadnom prípade ich nevyhadzujte! Mám pre vás starý recept po babičke, ako z nich vykúzliť tie najlepšie, najjemnejšie a najlacnejšie slivkové gule na svete. Je to geniálny spôsob, ako premeniť staré pečivo na fantastický sladký obed.
175gcca 150-200 g polohrubej múky(koľko cesto prijme)
1štipkaštipka soli
13.5ks12–15 sliviek
Na posypanie:
maslo, práškový cukor, mletý mak
Pokyny
1. Príprava cesta. Rožky nakrájajte na kocky a zalejte teplým mliekom. Nechajte 10 minút napučať. Pridajte vajce, olej a soľ a rukou spracujte na kašu.
2. Postupne pridávajte múku, kým nevznikne vláčne, nelepivé cesto.
3. Tvarovanie. Z cesta odoberajte kúsky, roztlačte ich na placku, do stredu dajte slivku a vytvarujte guľu.
4. Varenie. Gule varte vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, varte ich ešte 1-2 minúty.
5. Dierovanou naberačkou ich vyberte, polejte rozpusteným maslom a posypte makom s cukrom.
Poznámky
1. Koľko múky? Množstvo závisí od suchosti rožkov. Pridávajte ju postupne, kým cesto nebude mäkké, ale nelepivé, ako plastelína.2. Varte na etapy. Nikdy nevhadzujte všetky gule do hrnca naraz, aby sa voda príliš neochladila a gule sa nerozpadli.