Tradičný recept na lahodné pomaly pečené bravčové koleno, marinované v zmesi korenín a piva, pečené na cibuľovo-cesnakovom základe s podlievaním tmavým pivom. Výsledkom je extrémne mäkké mäso a chrumkavá kožička.
3. Prilejte 200 ml piva, premiešajte. Časť aplikujte striekačkou do mäsa.
4. Zvyškom marinády potrite kolená, vmasírujte. Nechajte marinovať v chlade aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc).
Pečenie:
5. Rúru predhrejte na 160°C. Cibuľu (1-2 ks) nahrubo, cesnak (5 strúčikov) olúpať a rozpučiť.
6. V pekáči na masti/oleji orestujte cibuľu dosklovita, pridajte rozpučený cesnak, krátko restujte.
7. Na základ položte marinované kolená (kožou nahor). Podlejte zvyšnými 500 ml piva.
8. Prikryte a pečte pri 160°C cca 3 - 3,5 hodiny.
9. Odokryte, zvýšte teplotu na 200°C.
10. Dopekajte odkryté ďalších 30-45 minút do chrumkavej kože (často polievajte výpekom).
Odpočívanie a servírovanie:
11. Upečené kolená vyberte, prikryte alobalom a nechajte odpočívať 15-20 minút.
12. Výpek môžete precediť a podávať ako omáčku.
13. Servírujte teplé s chrenom, horčicou, nakladanou zeleninou a chlebom.
Poznámky
1. Namiesto tmavého piva môžete použiť aj svetlé pivo, chuť bude jemnejšia. Pre nealkoholickú verziu nahraďte pivo mäsovým vývarom.2. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte do marinády aj trochu mletej pálivej papriky alebo chilli.3. Čas pečenia je orientačný a závisí od veľkosti kolien a výkonu vašej rúry. Hlavné je, aby bolo mäso na konci úplne mäkké a koža chrumkavá.4. Počas poslednej fázy pečenia (bez pokrievky) naozaj často polievajte výpekom, koža tak bude ešte chutnejšia a chrumkavejšia.