Odkedy mám tento recept od svokry, klasické špagety s omáčkou už takmer nerobím. Tieto pečené špagety sú úplne iná liga – fantasticky chutné, šťavnaté a celé jedlo pripravíte v jednej zapekacej mise. Navrchu je božská syrová kôrka.
7. Prilejte horúcu vodu a premiešajte. Prikryte a nechajte na miernom ohni prebublávať aspoň 15 minút.
8. Medzitým uvarte špagety. Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu (1 PL soli). Vložte špagety.
9. Varte ich o 1-2 minúty kratšie, ako je uvedené na obale. Mali by byť ešte mierne tvrdé (al dente mínus). Sceďte ich.
10. Rúru predhrejte na 200 °C. Pripravte si zapekaciu misu (cca 20x30 cm).
11. Z hotovej omáčky odoberte asi štvrtinu (1 pohár) a odložte bokom.
12. Do zvyšnej omáčky v hrnci pridajte scedené špagety. Dobre premiešajte, aby sa všetky obalili.
13. Špagety s omáčkou preložte do zapekacej misy.
14. Povrch rovnomerne polejte odloženou omáčkou.
15. Posypte najprv strúhaným parmezánom a potom strúhanou mozzarellou.
16. Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 10–15 minút. Syr sa má roztopiť a povrch krásne zozlatnúť.
Poznámky
1. Špagety neprevarte: Je naozaj dôležité uvariť špagety o chvíľku kratšie. Počas zapekania v rúre ešte dôjdu a nasajú omáčku. Keby boli úplne uvarené, výsledok by bol kašovitý.2. Omáčka môže byť redšia: Nebojte sa, ak sa vám zdá omáčka pred zmiešaním so špagetami trochu redšia. Cestoviny počas zapekania absorbujú tekutinu.3. Iné mäso: Namiesto hovädzieho použite mleté bravčové alebo mix. Môžete skúsiť aj kuracie.4. Pridajte zeleninu: Do omáčky môžete spolu s cibuľou a paprikou pridať aj nastrúhanú mrkvu alebo zeler.