Jednoduchý a chutný recept na pečené kuracie stehná na lôžku z dusenej kyslej kapusty s cibuľou, slaninou, jablkom a korením. Perfektný obed alebo večera z jedného pekáča.
6-8kskuracích stehiendolných alebo horných, alebo mix
Soľpodľa chuti
Mleté čierne koreniepodľa chuti
100mlvody alebo kuracieho vývarucca
Pokyny
Príprava základu:
1. Rúru predhrejte na 180°C. Pripravte pekáč/hrniec do rúry.2. Cca 50g slaniny nakrájajte na kocky, zvyšok (100g) na plátky. Cibuľu nadrobno, jablko nahrubo, (mrkvu nahrubo), cesnak prelisujte.3. V pekáči na masti/oleji opečte kocky slaniny dochrumkava. Vyberte ich von.4. Vo výpeku orestujte cibuľu dosklovita (5 min).5. Pridajte jablko (a mrkvu), restujte 2-3 min.6. Pridajte cesnak, bobkový list, nové korenie, rascu, restujte 30 sekúnd.7. Pridajte cukor, premiešajte a nechajte krátko rozpustiť.8. Vmiešajte kyslú kapustu (prípadne prepláchnutú a vyžmýkanú) a opečené kocky slaniny. Rozprestrite po dne.
Pečenie:
9. Kuracie stehná umyte, osušte, osoľte a okoreňte.10. Poukladajte stehná na kapustu.11. Na vrch stehien položte plátky slaniny.12. Podlejte vodou/vývarom (cca 100 ml).13. Prikryte pokrievkou/alobalom. Pečte pri 180°C cca 30-40 minút.14. Odokryte, prelejte výpekom (voliteľné).15. Pečte odkryté ďalších cca 20-30 minút dozlatista a domäkka (celkovo cca 60-70 min).
Servírovanie:
16. Vyberte z rúry.17. Podávajte horúce stehno s kapustou a výpekom, ideálne s varenými zemiakmi.
Poznámky
1. Namiesto jablka môžete do kapusty pridať aj trochu sušených sliviek pre zaujímavú sladkokyslú chuť.2. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte do základu spolu s korením aj štipku mletej pálivej papriky alebo kúsok nasekanej chilli papričky.3. Pre ešte lepšiu chuť môžete stehná pred pečením nechať pár hodín marinovať v soli, korení a troche oleja.4. Namiesto kuracích stehien môžete použiť aj celé kurča naporciované na menšie kúsky, alebo napríklad bravčové pliecko či krkovičku (v tom prípade bude potrebné predĺžiť dobu dusenia pod pokrievkou).