Zabudnite na suché a nudné fašírky! Dnes si spolu pripravíme tie najšťavnatejšie a najchutnejšie kuracie placky, aké ste kedy jedli. Ich tajomstvo spočíva v geniálnom spojení jemného kuracieho mäsa, čerstvej cukety a zemiaku, ktoré im dodajú neuveriteľnú vláčnosť. Každé sústo je dokonalý zážitok – zlatistá, chrumkavá kôrka na povrchu a vnútri explózia chutí a šťavnatosti. Sú fantastické ako rýchly a ľahký obed, sýta večera so zemiakovou kašou alebo len tak, studené, ako skvelá desiata na cesty. Tento recept si jednoducho zamilujete!
500gmletého kuracieho mäsa(ideálne z pŕs alebo stehien)
2ksvajec
0.67ČLsoli(+ soľ na odvodnenie cukety)
0.5ČLkorenia Chmeli-Suneli
0.33ČLčerstvo mletého čierneho korenia
1-2strúčikycesnaku(podľa chuti)
20gčerstvej petržlenovej vňate
2PLdetskej krupice
rastlinný olej na smaženie
Pokyny
Príprava zeleniny (kľúčový krok):
1. Cuketu umyjeme a aj so šupkou ju nastrúhame na hrubom strúhadle. Nastrúhanú cuketu dáme do misky, osolíme ju približne pol lyžičkou soli, premiešame a necháme 10 minút postáť.
2. Dôležité: Po 10 minútach cuketa pustí veľa vody. Všetku prebytočnú vodu z nej rukami poriadne vyžmýkame. Tento krok je kľúčový, aby boli placky pevné a chrumkavé.
3. Cibuľu a ošúpaný surový zemiak taktiež nastrúhame na hrubom strúhadle.
Zmiešanie a smaženie placiek:
4. Vo veľkej mise zmiešame mleté kuracie mäso, vyžmýkanú cuketu, nastrúhanú cibuľu a zemiak.
5. K zmesi pridáme 2 celé vajcia, 2/3 ČL soli (nezabudnite, že cuketa už je čiastočne slaná), korenie Chmeli-Suneli, čierne korenie a prelisovaný cesnak.
6. Nakoniec vmiešame najemno nasekanú petržlenovú vňať a 2 lyžice detskej krupice, ktorá pomôže vstrebať zvyšnú vlhkosť. Zmes dôkladne premiešame.
7. Pripravenú zmes prikryjeme a necháme v chladničke odpočívať aspoň 20 minút, aby sa chute prepojili a krupica napučala.
8. Na panvici rozpálime dostatočné množstvo oleja. Z mäsovej zmesi tvarujeme rukami menšie, mierne sploštené placky a kladieme ich na rozpálený olej.
9. Placky smažíme na strednom plameni z každej strany približne 3–4 minúty do krásnej zlato-hnedej farby.
10. Hotové placky vyberáme z panvice a ukladáme ich na tanier vyložený papierovou kuchynskou utierkou, ktorá odsaje prebytočný tuk.
Poznámky
1. Ak nemáte poruke korenie Chmeli-Suneli, nemusíte zúfať. Skvele ho nahradí lyžička sušenej majoránky, štipka mletej rasce alebo dokonca jemné karí korenie pre exotickejší nádych.2. Tieto placky sú fantastické s jednoduchým jogurtovo-bylinkovým dipom. Stačí zmiešať biely jogurt, nasekaný kôpor alebo pažítku, soľ, korenie a kvapku citrónovej šťavy.3. Pre zdravšiu verziu môžete placky upiecť v rúre. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie, zľahka ich potrite olejom a pečte pri 200 °C približne 20-25 minút, v polovici pečenia ich otočte.4. Zmes na placky si môžete pripraviť aj deň vopred a uskladniť ju v chladničke. Na druhý deň sa chute ešte lepšie prepoja a príprava obeda bude o to rýchlejšia.