Toto je jedlo, ktoré ma okamžite vráti do detstva. Vždy, keď ho varím, spomeniem si na nedeľné obedy u babičky. Jej holúbky boli presne takéto – mäkké kapustové listy plnené bohatou zmesou mäsa a ryže, zaliate jemnou paradajkovo-smotanovou omáčkou. Je to absolútna klasika, ktorá nikdy nesklame.
Kuchyňa Slovenská kuchyňa, Východoeurópska kuchyňa
Porcie 6porcií
Kalórie 450kcal
Vybavenie
Veľký hrniec s pokrievkou
Panvica
Zloženie
Na závitky:
1ksväčšej hlávkovej kapusty(cca 1,5 kg)
700gmletého mäsa(mix bravčového a hovädzieho)
240gvarenej ryže
1ksveľkej cibule
1ksmrkvy
100mlmlieka alebo vody
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
rastlinný olej na opekanie
Omáčka:
500mlvývaru z kapusty
3PLparadajkového pretlaku
2PLkyslej smotany(na zjemnenie)
1ksbobkového listu
soľ a kryštálový cukor(podľa chuti)
Pokyny
Príprava kapusty a plnky:
1. Z hlávky kapusty opatrne vyrežte hlúb. Vložte ju do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 5–10 minút. Postupne oddeľujte zmäknuté vrchné listy a odkladajte ich bokom. Vodu z varenia (vývar) si odložte.
2. Kým kapusta chladne, pripravte si plnku. Na panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu a restujte ďalšie 3-4 minúty.
3. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu a orestovanú cibuľu s mrkvou. Pridajte mlieko (alebo vodu), dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte.
4. Z vychladnutých kapustných listov zrežte hrubú stredovú žilu, aby sa dali ľahko rolovať. Pár najmenších alebo poškodených listov odložte na vystlanie hrnca.
Tvarovanie a varenie:
5. Do stredu každého listu dajte 1–2 lyžice plnky. Preložte bočné strany dovnútra a pevne zrolujte do závitku.
7. Na panvici na troche oleja krátko opečte každý závitok z oboch strán dozlatista. Tento krok nie je nutný, ale dodá jedlu lepšiu chuť.
8. Opečené závitky ukladajte tesne vedľa seba do pripraveného hrnca.
9. V miske zmiešajte 500 ml odloženého kapustového vývaru s paradajkovým pretlakom, soľou, štipkou cukru a pridajte bobkový list. Zmesou zalejte závitky v hrnci. Tekutina by mala siahať približne do dvoch tretín ich výšky.
10. Priveďte do varu, potom stíšte plameň, prikryte a na miernom ohni pomaly duste 45–60 minút, kým nie je kapusta úplne mäkká.
Dokončenie omáčky:
11. Teraz kľúčový krok: Hotové holúbky odstavte z ohňa. Do omáčky opatrne a rýchlo vmiešajte 1–2 lyžice kyslej smotany na zjemnenie. Už nevarte, aby sa smotana nezrazila.
Poznámky
1. Omáčka zaručene bez zrazenia: Kyslú smotanu nikdy nepridávajte do vriacej omáčky a už ju ďalej nevarte. Pre istotu si ju môžete najprv v miske rozmiešať s naberačkou horúcej omáčky a až potom túto zmes vliať naspäť do hrnca.2. Aby boli listy pružné: Pri varení kapusty môžete do vody pridať lyžičku octu. Listy budú poddajnejšie a budú sa vám lepšie rolovať.Z kyslej kapusty: Pre výraznejšiu, kyslejšiu chuť môžete namiesto čerstvej kapusty použiť celé listy kvasenej kapusty. V takom prípade už do varenia nepridávajte soľ.