Najlepšie Grófkine rezy s malinami a snehovou perinou
Hľadáte RECEPT na tie najlepšie Grófkine rezy, ktoré sú skutočným HITOM každej oslavy a rodinného posedenia? Práve ste ho našli! Tieto lahodné rezy s čerstvými malinami a ľahučkou snehovou perinou sú na prvý pohľad lákavé a ich chuť je jednoducho božská. Krehké cesto sa dokonale dopĺňa so sladkokyslou chuťou malín a sladkým, jemne chrumkavým snehom na vrchu. Aj keď vyzerajú luxusne, ich príprava nie je vôbec zložitá. Pripravte sa na obdivné komplimenty!
Chladenie cesta v mrazničke 1 hodinahod.30 minútyminút
Celkový čas 3 hodinyhodiny10 minútyminút
Kurz Dezert, Koláč, Slávnostné, Zákusok
Kuchyňa Stredoeurópska, Tradičná
Porcie 15rezov
Kalórie 330kcal
Vybavenie
Väčšia misa (2ks)
Kuchynský robot alebo ruky na miesenie
Potravinárska fólia alebo vrecko
Plech na pečenie alebo zapekacia misa (30x22 cm)
Papier na pečenie
Strúhadlo (hrubé)
Ručný šľahač alebo kuchynský robot (na sneh)
Stierka
Chladiaca mriežka
Zloženie
Na krehké cesto (základ aj posýpka):
400ghladkej múky(preosiatej)
250gstudeného masla(nakrájaného na malé kocky)
3PLpráškového cukru(preosiateho, cca 30-40g)
2ČLkypriaceho prášku do pečiva
5ksvaječných žĺtkov
1štipkasoli
Na snehovú náplň s malinami:
5ksvaječných bielkov(zostali z prípravy cesta, izbovej teploty)
1štipkasoli
200gjemného kryštálového cukru
30gkukuričného škrobu(preosiateho)
15gvanilkového cukru(cca 2 balíčky, alebo 1-2 ČL vanilkového extraktu)
500gčerstvých alebo mrazených malín(ak sú mrazené, použiť priamo, nerozmrazovať)
Na dokončenie (voliteľné):
práškový cukor na posypanie hotových rezov
Pokyny
Príprava krehkého cesta:
1. Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (400 g) s kypriacim práškom do pečiva (2 ČL) a štipkou soli. Pridajte preosiaty práškový cukor (3 PL). Suché ingrediencie zľahka premiešajte.
2. K sypkej zmesi pridajte na malé kocky nakrájané studené maslo (250 g). Rukami alebo pomocou kuchynského robota (s nástavcom lopatka) rýchlo spracujte maslo s múčnou zmesou, kým nevznikne textúra pripomínajúca vlhkú mrveničku.
3. Do zmesi pridajte vaječné žĺtky (5 ks) a krátko, ale dôkladne vypracujte hladké, kompaktné cesto. Cesto neprepracovávajte príliš dlho.
4. Hotové cesto rozdeľte na dve časti – jednu väčšiu (približne 2/3 cesta) a jednu menšiu (približne 1/3 cesta). Každú časť cesta samostatne zabaľte do potravinárskej fólie.
5. Väčšiu časť cesta vložte do chladničky aspoň na 30 minút. Menšiu časť cesta vložte do mrazničky aspoň na 1,5–2 hodiny.
Príprava snehovej náplne:
6. Kým cesto chladne/mrzne, pripravte si snehovú náplň. V úplne čistej, suchej a nemastnej mise začnite šľahať vaječné bielky (5 ks, izbovej teploty) so štipkou soli elektrickým šľahačom na stredných otáčkach, kým nezačnú tvoriť mäkkú bielu penu.
7. Postupne (po lyžiciach) za stáleho šľahania na vyšších otáčkach pridávajte jemný kryštálový cukor (200 g). Šľahajte ďalej, kým nezískate veľmi tuhý, hustý, lesklý a hladký sneh.
8. Nakoniec do hotového tuhého snehu opatrne a zľahka (ideálne na dvakrát alebo natrikrát) stierkou vmiešajte preosiaty kukuričný škrob (30 g) zmiešaný s vanilkovým cukrom (15 g alebo vanilkovým extraktom).
Skladanie a pečenie Grófkiných rezov:
9. Rúru si predhrejte na 190°C (teplovzdušnú na 170-175°C). Pripravte si plech alebo zapekaciu misu s rozmermi približne 30×22 cm a vysteľte ju papierom na pečenie.
10. Väčšiu (chladenú) časť cesta vyberte z chladničky. Na zľahka pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkajte alebo prstami rovnomerne roztlačte na dno pripraveného plechu. Cesto poprepichujte vidličkou.
11. Plech s cestom vložte do predhriatej rúry a predpečte ho približne 15–20 minút, alebo kým nie je povrch jemne zlatistý.
12. Na predpečený, ešte teplý korpus rovnomerne rozložte maliny (500 g).
13. Na vrstvu malín opatrne a rovnomerne rozotrite pripravenú snehovú náplň.
14. Vyberte z mrazničky menšiu (zmrazenú) časť cesta. Pomocou hrubého strúhadla nastrúhajte toto cesto priamo na vrch snehovej náplne ako posýpku.
15. Plech s pripraveným koláčom vložte späť do rúry (teplotu môžete znížiť na cca 170-180°C) a pečte ďalších približne 40 minút, alebo kým snehová vrstva nie je na povrchu pevná a jemne zlatistá a posýpka chrumkavá.
16. Upečené Grófkine rezy vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na plechu alebo na mriežke.
17. Úplne vychladnutý koláč môžete pred podávaním zľahka posypať práškovým cukrom. Nakrájajte ho na úhľadné rezy.
Poznámky
1. Aby bolo moje krehké cesto naozaj dokonalé a ľahko sa s ním pracovalo, vždy používam dobre vychladené, až takmer zmrazené maslo, ktoré rýchlo nastrúham na hrubom strúhadle priamo do múky. Cesto potom spracujem veľmi rýchlo, aby sa maslo príliš neroztopilo od tepla rúk.2. Pre ešte lepšiu stabilitu snehovej vrstvy niekedy pridám k bielkom okrem štipky soli aj pár kvapiek čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy alebo malú lyžičku octu pred samotným začiatkom šľahania. Cukor potom zašľahávam naozaj veľmi postupne, lyžicu po lyžici.3. Namiesto malín rada experimentujem aj s iným drobným ovocím, napríklad čučoriedkami, ríbezľami (tie zvyknem pred použitím jemne premiešať s trochou cukru navyše, ak sú príliš kyslé) alebo zmesou lesných plodov. Vždy je to lahodné.4. Grófkine rezy sú najlepšie, keď sú úplne vychladnuté a chute sa pekne prepoja. Krájam ich ostrým nožom, ktorý po každom reze utriem, aby boli rezy pekné a čisté.