Sú jedlá, ktoré navždy zostanú v našich srdciach, a toto bravčové na paprike je presne jedným z nich. Po vyskúšaní tohto receptu si poviete, že lepšie ste ešte nejedli! Tajomstvo spočíva v pomalom dusení, vďaka ktorému je mäsko tak neskutočne krehké, že sa doslova rozpadá na jazyku. Zamatovo jemná smotanová omáčka, plná sladkastej chuti papriky a s jemným dotykom cesnaku, dokonale objíme každý kúsok mäsa. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý prekoná všetky vaše očakávania a stane sa rodinným favoritom.
1ksbravčového alebo hovädzieho bujónu(vanička alebo kocka)
voda alebo vývar na podlievanie
Na zahustenie a dochutenie:
200mlsmotany na varenie(aspoň 10 %)
1PLzarovnaná PL hladkej múky
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Pokyny
Príprava základu a mäsa:
1. Mäso umyte, osušte a nakrájajte na väčšie kocky (cca 3x3 cm). Cibuľu nasekajte nadrobno, čerstvé papriky zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kocky, cesnak prelisujte alebo nasekajte najemno.
2. Vo väčšom hrnci so hrubším dnom rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a na strednom ohni ju restujte do sklovita, približne 3-4 minúty.
3. Zvýšte teplotu, pridajte nakrájané mäso a sprudka ho opečte zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Bude to trvať asi 4-5 minút.
4. K mäsu pridajte nakrájanú čerstvú papriku a prelisovaný cesnak, krátko (asi 1 minútu) spolu restujte.
5. Stiahnite hrniec z ohňa alebo znížte teplotu na minimum. Prisypte mletú sladkú papriku. POZOR: Mletú papriku restujte len veľmi krátko (maximálne 30 sekúnd), aby nezhorkla. Dôkladne premiešajte.
Pomalé dusenie:
6. Zmes zalejte horúcou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso takmer celé ponorené. Pridajte bujón, premiešajte, prikryte pokrievkou a teplotu znížte na minimum.
7. Za občasného premiešania a prípadného podliatia malým množstvom vody pomaly duste približne 2 hodiny, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a nerozpadáva sa.
Zahustenie a dokončenie:
8. Keď je mäso mäkké, pripravte si zátrepku na zahustenie. V malej miske alebo pohári rozmiešajte 1 PL hladkej múky s malým množstvom (cca 50 ml) smotany na hladkú kašičku bez hrudiek. Potom prilejte zvyšok smotany a dobre premiešajte.
9. Dôležitý krok (temperovanie): Do pripravenej smotanovej zmesi pridajte jednu naberačku horúceho výpeku z hrnca a rýchlo rozmiešajte. Týmto sa smotana "pripraví" na zmenu teploty a v omáčke sa nezrazí.
10. Takto pripravenú zmes za stáleho miešania vlejte do hrnca k mäsu.
11. Zvýšte teplotu a za občasného miešania nechajte omáčku prevrieť a zhustnúť. Varte na miernom ohni 5 až 10 minút, aby sa múka dobre prevarila.
12. Na záver dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašich preferencií. Podávajte s domácou knedľou, haluškami alebo cestovinami.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu chuť omáčky rada na začiatku spolu s cibuľou orestujem aj približne 50 g na kocky nakrájanej údenej slaninky.2. Ak chcem omáčku jemnejšiu a luxusnejšiu, namiesto smotany na varenie niekedy použijem smotanu na šľahanie (33 %). Musím však dávať veľký pozor, aby sa omáčka po jej pridaní už nevarila príliš prudko.3. Namiesto bravčového stehna sú na tento recept absolútne fantastické bravčové líčka. Doba dusenia sa síce predĺži, ale výsledné mäso je neopísateľne jemné.4. Ak mi zostane omáčka, nikdy ju nevyhadzujem. Na druhý deň je chuťovo ešte lepšia a skvele sa hodí napríklad k cestovinám alebo ryži.