Najlepšia mrkvová polievka s vajíčkom a krupicou (ako zo škôlky)
Pamätáte si na tú sladkú, hustú a voňavú mrkvovú polievku zo školskej jedálne? Mám pre vás ten najlepší a najjednoduchší recept, ktorý chutí presne ako tá spomienka z detstva. Je to bleskovka, ktorú máte na stole do 15 minút a milujú ju deti aj dospelí.
2. V stredne veľkom hrnci na miernom plameni rozpusťte maslo. Pridajte nastrúhanú mrkvu a celú rascu.
3. Za občasného miešania restujte približne 3-4 minúty, kým mrkva nezmäkne a nepustí krásnu oranžovú farbu do masla.
4. Zarestovanú mrkvu zalejte horúcou vodou alebo vývarom, osoľte a priveďte k varu.
5. Zahustenie. V malej šálke rozmiešajte detskú krupicu s asi 50 ml studenej vody na hladkú kašičku bez hrudiek.
6. Túto zmes za stáleho miešania pomaly vlejte do vriacej polievky. Varte na miernom ohni asi 5-7 minút, kým krupica nezmäkne.
7. Dokončenie s vajíčkom. V inej šálke vidličkou rozšľahajte vajíčko so štipkou soli.
8. Polievku opäť priveďte do silnejšieho varu. Tenkým prúdom a za stáleho miešania vidličkou do nej vlejte rozšľahané vajíčko, aby sa vytvorili jemné "strapačky".
9. Varte ešte 1 minútu a odstavte.
10. Nakoniec do polievky vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a podľa chuti dochuťte.
Poznámky
1. Sladkosť bez cukru. Tajomstvo sladkej chuti tejto polievky je v poctivom orestovaní mrkvy na masle. Neponáhľajte sa a nechajte ju, nech sa chvíľu opeká. Uvoľní tak svoju prirodzenú sladkosť a polievka bude oveľa chutnejšia.2. Ako na dokonalé vaječné "strapačky"? Aby sa vám vo vajíčku nevytvorili veľké kusy, ale jemné vlákna, polievka musí pri jeho vlievaní naozaj vrieť. Vajíčko vlievajte pomaly a zároveň v polievke rýchlo miešajte vidličkou v kruhovom pohybe.