Ak ste doteraz váhali, či sa pustiť do výroby vlastného zeleninového dochucovadla, tento recept rozptýli všetky vaše pochybnosti. Pripravte sa na voňavý poklad, ktorý navždy zmení vaše varenie. Zabudnite na kupované zmesi plné soli, chémie a glutamanu. S naším jednoduchým postupom si vyrobíte poctivú, domácu vegetu, ktorá je nabitá čistou a intenzívnou chuťou a vôňou skutočnej zeleniny. Je to tajná ingrediencia, ktorá pozdvihne vaše polievky, omáčky, mäso či rizoto na úplne novú úroveň. Konečne budete presne vedieť, čo jete!
250 - 300gkvalitnej nejódovanej soli(množstvo upravte podľa chuti)
1ČLkurkumy
Pokyny
Príprava a sušenie zeleniny:
1. Všetku koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) dôkladne očistíme, umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pór umyjeme a nakrájame na tenké kolieska.
2. Všetku nastrúhanú a nakrájanú zeleninu vložíme do veľmi veľkej misy a rukami dôkladne premiešame.
3. Metóda 1: Sušenie v rúre. Zeleninovú zmes rovnomerne a v tenkej vrstve rozložíme na veľké plechy vystlané papierom na pečenie. Plechy vložíme do rúry vyhriatej na 60–70 °C. Dôležité: Dvierka rúry nechajte mierne pootvorené (môžeme ich zaistiť vareškou), aby mohla unikať para. Zeleninu takto sušíme 5–8 hodín, pričom ju každú hodinu premiešame, aby sa sušila rovnomerne.
4. Metóda 2: Sušenie v sušičke. Zeleninovú zmes rozložíme na tácky sušičky (ak sú otvory veľké, použijeme sieťku alebo gázu). Sušíme podľa návodu na použitie sušičky, zvyčajne cez noc (8–12 hodín).
5. Približne v polovici sušenia si nasekáme najemno všetky čerstvé bylinky (petržlenovú vňať, ligurček, zelerové listy). Bylinky pridáme k zelenine a všetko spolu dosušíme.
6. Zelenina je správne usušená vtedy, keď je úplne suchá, tvrdá a pri ohnutí sa láme.
Dokončenie vegety:
7. Dokonale usušenú a vychladnutú zeleninovú zmes postupne mixujeme. Použiť môžeme výkonný mixér, sekáčik alebo čistý mlynček na kávu. Mixujeme na takú konzistenciu, akú preferujeme – buď na jemný prášok, alebo na hrubšie kúsky.
8. Všetku rozomletú zeleninu presypeme do veľkej suchej misy.
9. Pridáme soľ a kurkumu. Dôležité: Zmes veľmi dôkladne premiešame, aby sa soľ a kurkuma rovnomerne rozložili v celom objeme.
10. Hotovú domácu vegetu presypeme do čistých, suchých a dobre uzatvárateľných pohárov. Skladujeme na tmavom a suchom mieste, kde vydrží mnoho mesiacov.
Poznámky
1. Množstvo soli si môžete upraviť podľa seba. Ak preferujete menej slanú verziu, začnite s 200 g a ochutnajte. Nezabudnite však, že soľ pôsobí aj ako prirodzený konzervant.2. Do vegety môžete pridať aj inú zeleninu podľa vašej chuti! Skvelá je napríklad cibuľa, kaleráb alebo paštrnák. Vždy všetko poriadne vysušte.3. Pre ešte bohatšiu chuť rada do hotovej zmesi primiešam aj lyžicu sušeného cesnaku, údenej papriky alebo na prach rozomletých sušených húb.4. Pamätajte, že domáca vegeta má oveľa intenzívnejšiu a čistejšiu zeleninovú chuť ako tá kupovaná. Pri dochucovaní jedál preto vždy začnite menším množstvom a postupne pridávajte.