S týmto jednoduchým receptom zistíte, že na prípravu lahodného a krémového čerstvého syra nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie ani zložité postupy. Výsledkom je nátierka s neuveriteľne sviežou a čistou mliečnou chuťou, bez akýchkoľvek konzervantov, stabilizátorov a zbytočných "éčok". Vy sami máte úplnú kontrolu nad tým, čo jete – od kvality mlieka až po množstvo soli.
1. Do väčšieho hrnca nalejeme čerstvé plnotučné mlieko a na strednom plameni ho za občasného miešania privedieme k bodu varu. Dávame pozor, aby nám neutieklo.
2. Akonáhle mlieko začne vrieť a stúpať hore, odstavíme ho z plameňa. Ihneď doň vlejeme vínny ocot (alebo citrónovú šťavu) a pridáme soľ.
3. Opatrne premiešame. Takmer okamžite uvidíte, ako sa mlieko začne zrážať – oddelí sa pevná biela hmota (budúci syr) od čírej, žltkastej tekutiny (srvátky). Necháme ho postáť asi 5 minút.
Cedenie a dokončenie lučiny:
4. Pripravíme si väčšiu misu, na ktorú položíme husté sitko. Sitko vystelieme čistou hustou tkaninou – ideálna je gáza v niekoľkých vrstvách, čistá látková plienka alebo husto tkaná kuchynská utierka.
5. Celú zrazenú zmes z hrnca pomaly vylejeme do pripraveného sitka. Tekutá srvátka odtečie do misy pod sitkom a v tkanine nám zostane hustá tvarohová hmota.
6. Okraje tkaniny zviažeme alebo spojíme a vytvoríme tak malý balíček. Jemne ho postláčame, aby odtiekla prebytočná srvátka. Balíček necháme v sitku odkvapkávať aspoň 1 až 2 hodiny. Čím dlhšie ho necháme odkvapkávať, tým bude výsledná lučina hustejšia.
7. Po odkvapkaní preložíme vzniknutú hustú tvarohovú hmotu do misy. Pridáme zmäknuté maslo a kyslú smotanu.
8. Pomocou tyčového mixéra, ručného šľahača alebo aj vidličky všetko spolu rozmixujeme a vymiešame do úplne hladkého a krémového syra.
9. Hotovú lučinu ochutnáme a podľa potreby ešte dosolíme. Preložíme ju do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme v chladničke, kde vydrží niekoľko dní.
Poznámky
1. Kľúčom k úspechu je pridať ocot alebo citrónovú šťavu až vtedy, keď mlieko naozaj začne vrieť a 'stúpať' hore. Vtedy ho odstavím z plameňa a až potom pridám kyslú zložku. Zrazenie je potom takmer okamžité a hrudky sú pekné.n2. Dĺžka odkvapkávania závisí od toho, akú hustú lučinu chcem. Na nátierku stačí hodinka-dve. Ak ju chcem použiť do koláča a potrebujem ju naozaj hustú, nechám ju odkvapkávať v chladničke aj cez noc.n3. Do hotovej lučiny rada primiešam nasekané čerstvé bylinky - pažítku, kôpor alebo jarnú cibuľku. Niekedy pridám aj prelisovaný strúčik cesnaku pre pikantnejšiu verziu.n4. Odtečenú srvátku nikdy nevylievam! Je plná bielkovín a minerálov. Používam ju pri pečení chleba namiesto vody, do smoothie alebo ako základ pre zeleninové polievky.