Roky som hľadala ten pravý recept na čalamádu – takú, ktorá nie je rozvarená, ale zostane krásne chrumkavá a svieža. A toto je on! Je to najlepšia domáca čalamáda, akú som kedy robila. Vďaka správnemu postupu a vyváženému nálevu chutí aj v januári ako čerstvo pripravený letný šalát.
1. Príprava zeleniny. Všetku zeleninu dôkladne umyte a nakrájajte/nastrúhajte (kapustu na rezance, mrkvu nahrubo, papriku a cibuľu na pásiky, uhorky na kolieska, paradajky na mesiačiky).
2. Solenie a odležanie. Všetku zeleninu dajte do veľkej misy. Pridajte soľ a cukor a rukami dobre premiešajte a postláčajte.
3. Prikryte a nechajte postáť aspoň 1-2 hodiny, aby zelenina pustila šťavu.
4. Príprava pohárov. Čisté poháre a viečka vysterilizujte v rúre pri 120 °C po dobu 20 minút.
5. Varenie čalamády. Celú zmes zeleniny aj so šťavou preložte do veľkého hrnca. Pridajte olej, ocot a čierne korenie.
6. Priveďte do varu a povarte len 5-10 minút, aby zelenina zostala chrumkavá.
7. Plnenie a sterilizácia. Horúcu čalamádu plňte do horúcich pohárov, dobre utlačte a uzavrite.
8. Poháre vložte do zaváracieho hrnca, zalejte vodou a sterilizujte 20 minút pri teplote okolo 85-90°C.
9. Opatrne vyberte, otočte hore dnom na 5 minút, potom späť a prikryté dekou nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Nikdy nevylievajte šťavu! Šťava, ktorú zelenina po nasolení pustí, je plná chuti a tvorí základ lahodného nálevu. Varením v nej si čalamáda zachová intenzívnu chuť.2. Pre extra chrumkavosť varte krátko. Tajomstvo chrumkavej čalamády je v krátkom varení. Zelenina má len zmäknúť, nie sa úplne rozvariť. Zvyšok sa dokončí počas sterilizácie.