Najlepší Yorkshirský puding (nadýchaný ako obláčik)
Ak ste ešte nikdy neochutnali pravý anglický Yorkshirský puding, pripravte sa na malý zázrak. Je to tá najjednoduchšia a najfascinujúcejšia vec, akú môžete vykúzliť len z 3 hlavných surovín. Cesto je riedke, no v rúre sa premení na neuveriteľne nadýchané a duté 'obláčiky'.
60mlcca 60 ml rastlinného oleja(alebo bravčovej masti)
Pokyny
1. Príprava cesta. V mise rozšľahajte vajcia so soľou, prilejte mlieko a nakoniec preosiatu múku. Vymiešajte na hladké cesto.
2. Odpočívanie. Cesto prikryte a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
3. Rozpálenie formy. Rúru predhrejte na 220 °C. Do každej jamky vo forme na mafiny nalejte trochu oleja a prázdnu formu dajte na 10 minút do rúry, aby bol olej vriaci.
4. Pečenie. Opatrne vyberte horúcu formu. Odpočinuté cesto rýchlo nalejte do jamiek s vriacim olejom (do 1/2 až 2/3).
5. Pečte 20 minút pri 220 °C. Počas pečenia rúru neotvárajte!
Poznámky
1. Tajomstvo vysokých 'obláčikov'. Kúzlo spočíva v teplotnom šoku. Cesto musí byť studené z chladničky a olej vo forme musí byť extrémne horúci. Práve tento kontrast spôsobí, že cesto sa v rúre okamžite a dramaticky nafúkne.2. Nikdy neotvárajte rúru! Počas pečenia je to zakázané. Akýkoľvek pokles teploty by spôsobil, že krásne nafúknuté 'vežičky' by okamžite spľasli.