Najlepší nepečený dezert s Nutellou (za 5 minút práce)
Hľadáte dezert, ktorý je naozaj bleskový a pritom neskutočne chutný? Tento nepečený dezert s Nutellou pripravíte doslova za 5 minút aktívnej práce. Základom sú len obyčajné sušienky spojené s bohatým čokoládovým krémom. V kombinácii s Nutellou je to návyková dobrota.
300gsuchých sušienok(maslové, BeBe, Petit Beurre...)
Čokoládový krém:
400mlmlieka(plnotučné, rastlinné...)
120gkryštálového cukru
60gkvalitného kakaa
2PLkukuričného škrobu(alebo hladkej múky)
100ghorkej čokolády(min. 50 %)
Dokončenie:
Nutella(podľa chuti, cca 3-4 PL)
nasekané pistácie(alebo iné orechy, na posypanie)
Pokyny
1. Pripravte si formu (cca 30x22 cm) a vysteľte ju potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje.
2. Sušienky nalámte rukami alebo v sáčku pomocou valčeka na menšie kúsky (nie úplne na prach). Dajte ich do veľkej misy.
3. Do hrnca nalejte mlieko. Pridajte cukor, preosiate kakao a kukuričný škrob. Metličkou dobre rozmiešajte, aby neostali hrudky.
4. Za stáleho miešania priveďte na strednom ohni do varu. Varte asi 1-2 minúty, kým krém viditeľne nezhustne (ako hustý puding).
5. Odstavte hrniec z ohňa. Nalámte do horúceho krému horkú čokoládu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s krémom.
6. Ešte horúci čokoládový krém nalejte na nalámané sušienky v mise. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky sušienky obalili.
7. Zmes ihneď preložte do pripravenej formy. Lyžicou alebo stierkou ju rovnomerne utlačte a uhlaďte povrch.
8. Prikryte vrch prečnievajúcou fóliou a vložte do chladničky aspoň na 2–3 hodiny, ideálne aj dlhšie, kým dezert úplne nestuhne.
9. Stuhnutý dezert vyberte z formy pomocou fólie a preložte na podnos. Odstráňte vrchnú fóliu.
10. Vrch rovnomerne potrite Nutellou (ak je príliš tuhá, mierne ju nahrejte).
11. Posypte nahrubo nasekanými pistáciami alebo inými orechmi.
Poznámky
1. Aké sušienky použiť? Skvele fungujú akékoľvek suché sušienky – maslové, BeBe, Club, Marína. Môžete použiť aj zvyšky rôznych druhov.2. Krém bez hrudiek: Kakao a škrob vždy najprv rozmiešajte v troche studeného mlieka a až potom prilejte zvyšok. Predídete tak vzniku hrudiek pri varení.3. Biela verzia: Namiesto kakaa a horkej čokolády použite 100 g bielej čokolády a vanilkový cukor. Na vrch dajte bielu čokoládovú nátierku.4. S ovocím: Do sušienkovej zmesi môžete primiešať hrsť sušených brusníc alebo hrozienok.