Tento tirolský recept je úplne iná liga. Je to poctivý, maslový koláč s neskutočne jemným a nadýchaným cestom, v ktorom sa ukrýva bohatá vrstva šťavnatých sliviek. Je to naozaj najelegantnejší a najchutnejší slivkový koláč, aký som kedy ochutnala.
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 190 °C. Dno okrúhlej tortovej formy (s priemerom 28 cm) vysteľte papierom na pečenie a boky vymažte maslom.
2. Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo do krémova. Postupne k nemu zašľahajte zmes cukru, vanilkového cukru a soli.
3. Keď je zmes nadýchaná, po jednom zašľahajte celé vajcia.
4. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom.
5. Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte stierkou do maslového základu.
6. Prvé pečenie. Približne polovicu cesta rovnomerne rozotrite na dno formy a pečte 10 minút.
7. Príprava plnky. Kým sa spodok pečie, slivky odkôstkujte, nakrájajte na štvrtiny a v miske zmiešajte s cukrom.
8. Druhé pečenie. Plech vyberte z rúry a teplotu znížte na 175 °C.
9. Na predpečený korpus poukladajte ochutené slivky a na ne opatrne navrstvite zvyšok cesta.
10. Pečte ďalších 40 minút, alebo kým špajdľa nevyjde čistá.
11. Hotový koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme.
Poznámky
1. Prečo predpiecť spodné cesto? Tento jednoduchý krok je geniálny. Vytvorí pevnú základňu, ktorá zabráni tomu, aby šťava zo sliviek rozmáčala spodný korpus. Vďaka tomu zostane cesto krásne nadýchané.2. Suroviny izbovej teploty. Pre najlepší výsledok pri maslovom ceste je dôležité, aby mali maslo aj vajcia pred šľahaním izbovú teplotu. Len tak sa dokonale spoja a vytvoria hladkú a nadýchanú emulziu.