Najlepší medový rez bez vaľkania s arašidovým krémom
Ak milujete chuť medových rezov, ale odrádza vás zdĺhavé vaľkanie a pečenie jednotlivých plátov, tento recept je presne pre vás. Toto je najjednoduchší medový rez, aký existuje! Cesto sa nevaľká, ale jednoducho sa vyleje na plech ako piškóta. Po upečení je neskutočne jemné, nadýchané a mäkké ako obláčik.
1. Príprava medového základu. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo s medom.
2. Keď sa zmes spojí, priveďte ju do varu a pridajte sódu bikarbónu. Intenzívne miešajte metličkou. Zmes napení a zmení farbu na karamelovú. Varte ešte 1 minútu.
3. Horúcu medovú zmes prelejte do veľkej misy a nechajte ju úplne vychladnúť.
4. Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 175 °C. Pripravte si veľký plech (cca 35x40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
5. V samostatnej mise šľahajte celé vajcia so soľou a cukrom do hustej, svetlej peny (cca 8-10 minút).
6. Do vaječnej peny na nízkych otáčkach zašľahajte vychladnutú medovú zmes.
7. Nakoniec stierkou zľahka vmiešajte preosiatu múku.
8. Pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite. Pečte 13–15 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
9. Príprava krému. V mise zmiešajte mascarpone s arašidovým maslom.
10. V druhej mise vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom dotuha.
11. Šľahačku po častiach zľahka vmiešajte do arašidovo-mascarpone zmesi.
12. Skladanie rezov. Vychladnutý korpus prerežte na 3 rovnaké pásy.
13. Prvý pás potrite tretinou krému. Prikryte druhým, potrite krémom. Prikryte tretím a zvyšným krémom potrite vrch aj boky.
14. Ozdobte a dajte stuhnúť do chladničky ideálne na celú noc.
Poznámky
1. Kúzlo so sódou bikarbónou. Reakcia horúceho medu so sódou bikarbónou je kľúčová. Nielenže cesto nakyprí, ale dodá mu aj typickú medovníkovú farbu a karamelovú chuť. Použite dostatočne veľký hrniec, zmes veľmi napení.2. Chladnutie je dôležité. Pred spojením s vaječnou penou musí byť medová zmes naozaj úplne vychladnutá, inak by sa vajcia zrazili. Rovnako tak krém natierajte až na úplne vychladnutý korpus.