Ak existuje jedlo, ktoré chutí ako domov, je to pre mňa práve tento zemiakový prívarok s kôprom. Je to lacná, rýchla a nesmierne chutná klasika. S týmto vylepšeným postupom vám garantujem, že bude vždy dokonale krémový a zaručene bez hrudiek.
1. Zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte na menšie kocky (asi 1,5 x 1,5 cm).
2. Nakrájané zemiaky dajte do hrnca. Zalejte ich vodou len tak, aby boli takmer zakryté. Pridajte soľ, bobkové listy a celé čierne korenie. Priveďte do varu.
3. Varte na strednom plameni približne 15–20 minút, kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
4. Kým sa zemiaky varia, v miske metličkou dokonale rozmiešajte smotanu na varenie s hladkou múkou. Miešajte, kým nezískate úplne hladkú zmes bez jedinej hrudky.
5. Keď sú zemiaky mäkké, stíšte plameň na minimum. Za stáleho miešania pomaly vlejte do hrnca smotanovú zmes.
6. Za občasného miešania všetko spolu povarte ešte 5–7 minút, aby sa múka prevarila a prívarok krásne zhustol.
7. Hrniec odstavte z tepla. Z prívarku môžete podľa možnosti vybrať bobkové listy a guličky korenia. Prívarok dochuťte octom a cukrom. Mal by mať príjemnú sladkokyslú chuť.
8. Nakoniec vmiešajte najemno nasekaný čerstvý kôpor. Už nevarte, aby si zachoval krásnu farbu a vôňu.
Poznámky
1. Záruka bez hrudiek: Tajomstvo dokonale hladkého prívarku je v rozmiešaní múky v studenej smotane. Nikdy nesypte múku priamo do horúceho hrnca. Studená smotana zaručí, že sa múka krásne rozpustí.2. Správna hustota: Množstvo vody na začiatku je dôležité. Naozaj stačí, aby boli zemiaky ledva zakryté. Počas varenia sa časť odparí a po pridaní smotany bude mať prívarok ideálnu krémovú hustotu.3. Nevynechajte kôpor a cukor!: Prívarok bez kôpru je ako telo bez duše. Čerstvý kôpor dodá tú pravú, nezameniteľnú arómu. Štipka cukru je rovnako dôležitá na vyváženie kyslosti octu a vytvorenie dokonalej sladkokyslej harmónie.Variácie:• S opraženou cibuľkou: Na začiatku môžete v hrnci na troche oleja alebo masti orestovať jednu nadrobno nasekanú cibuľku a až potom pridať zemiaky a vodu.• Smotanovejší: Pre ešte krémovejší výsledok použite namiesto smotany na varenie (12%) šľahačkovú smotanu (33%).• Diétnejší (bez smotany): Smotanu vynechajte a na zahustenie použite len zátrepku z 200 ml studenej vody a múky. Na zjemnenie môžete na konci pridať lyžičku masla.