Uchovajte si chuť leta a bohatej úrody v pohároch na celú zimu! Tento fantastický sterilizovaný karfiolový šalát, ktorý pripomína tú najlepšiu domácu čalamádu, je hotový poklad. Je to explózia farieb a chutí – chrumkavý karfiol, sladká mrkva a paprika, šťavnatá cuketa a uhorky, všetko spojené v dokonale vyváženom sladkokyslom náleve. Zabudnite na kupované šaláty plné konzervantov. S týmto jednoduchým receptom si pripravíte vlastnú, neporovnateľne chutnejšiu verziu, ktorá sa stane hviezdou vašej špajze a skvelou prílohou k akémukoľvek mäsu, na obložené chlebíčky alebo len tak, na chuť.
1. Najprv si pripravíme všetku zeleninu. Karfiol umyjeme a rozdelíme na menšie ružičky. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Papriky zbavíme jadierok a nakrájame na tenké prúžky. Cibuľu ošúpeme a tiež nakrájame na prúžky.
2. Cuketu a uhorky umyjeme a nakrájame na tenké kolieska (ak majú veľké jadierka, stred vydlabeme). Kôpor nasekáme najemno a cesnak pretlačíme.
3. Pripravíme si nálev. Vo väčšom hrnci (aspoň 5-litrovom) zmiešame ocot, olej, cukor, soľ, paradajkový pretlak a všetky koreniny vrátane mletej sladkej papriky.
4. Nálev za stáleho miešania privedieme k varu.
Varenie a plnenie:
5. Keď nálev zovrie, vmiešame doň tvrdšiu zeleninu: mrkvu, karfiol, cibuľu a papriku. Za občasného miešania varíme 4 minúty.
6. Po 4 minútach hrniec prikryjeme pokrievkou a zeleninu v náleve varíme ďalších 5 minút.
7. Následne do zmesi pridáme mäkšiu zeleninu – uhorky a cuketu. Pridáme tiež nasekaný kôpor a prelisovaný cesnak.
8. Všetko spolu dôkladne premiešame a zmes odstavíme z plameňa.
9. Ešte horúci šalát ihneď plníme do vopred pripravených, čistých a vysterilizovaných pohárov. Zmes sa snažíme natlačiť čo najviac, aby v pohároch zostalo minimum vzduchu. Poháre pevne uzavrieme čistými viečkami.
Sterilizácia:
10. Naplnené a uzavreté poháre poukladáme na hlbší plech na pečenie. Na plech nalejeme horúcu vodu do výšky asi 2 cm.
11. Plech vložíme do rúry predhriatej na 120 °C a sterilizujeme po dobu 20 minút.
12. Po uplynutí času rúru vypneme, opatrne vyberieme horúce poháre a otočíme ich hore dnom na utierku alebo deku. Prikryjeme ich dekou a necháme takto úplne vychladnúť, ideálne do druhého dňa. Vychladnuté poháre uskladníme na tmavom a chladnom mieste.
Poznámky
1. Pre najlepší chrumkavý výsledok odporúčam použiť menšie a pevnejšie uhorky, tzv. nakladačky. Šalátové uhorky sú tiež vhodné, ale môžu viac zmäknúť.2. Sterilizácia pohárov a viečok je naozaj dôležitá pre trvanlivosť šalátu. Najjednoduchšie je umyté poháre a viečka vložiť na 10 minút do rúry vyhriatej na 100 °C.3. Ako alternatívu k sterilizácii v rúre môžete použiť klasický veľký hrniec s vodou. Na dno dáte utierku, poukladáte poháre, zalejete vodou do 2/3 výšky pohárov a od bodu varu sterilizujete na miernom ohni 15-20 minút.4. Ak máte radi pikantné, pokojne do nálevu pridajte jednu nasekanú feferónku alebo štipku mletého čili. Šalát získa príjemný šmrnc.