Overený recept na nadýchaný a vláčny kakaový piškótový korpus, ideálny ako základ pre torty, rezy, muffiny alebo cake pops. Vďaka špecifickému postupu s horúcou vodou je extra jemný.
1. Rúru predhrejte na 170-180°C. Formu (22 cm) vymažte a vysypte/vysteľte papierom.2. V mise preosejte a zmiešajte múku, kakao, kypriaci prášok, sódu a soľ.3. V inej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom do hustej svetlej peny (5-7 min).4. Do vaječnej peny pomaly zašľahajte olej.5. (Ak kakao nie je v múke) Do preosiateho kakaa prilejte vriacu vodu a rozmiešajte na kakaovú zmes.6. K vaječnej zmesi striedavo (na 3x, začnite a končite sypkou) pridávajte sypkú zmes a horúcu kakaovú vodu (alebo len horúcu vodu, ak je kakao v múke). Zakaždým len zľahka a krátko premiešajte stierkou. Nepremiešajte! Cesto bude riedke.
Pečenie korpusu:
7. Cesto nalejte do pripravenej formy, uhlaďte.8. Pečte pri 170–180°C cca 40–50 minút.9. Otestujte špajdľou – ak vyjde čistá, je hotový. Inak pečte ešte 5-10 min.
Chladnutie:
10. Upečený korpus nechajte 10-15 min chladnúť vo forme na mriežke.11. Opatrne vyberte z formy, odstráňte papier (ak bol použitý).12. Nechajte na mriežke úplne vychladnúť pred ďalším použitím.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť môžete časť vriacej vody nahradiť silnou horúcou kávou.2. Ak chcete korpus vyšší, použite formu s menším priemerom (napr. 20 cm), ale počítajte s dlhším časom pečenia. Naopak, pre nižší korpus vo väčšej forme (napr. 24-26 cm) bude čas pečenia kratší.3. Všetky sypké suroviny (múka, kakao, kypriaci prášok, sóda) pred použitím vždy preosejte. Korpus bude jemnejší a bez hrudiek.4. Dbajte na to, aby ste cesto po pridaní múky a tekutín nepremiešali. Príliš dlhé miešanie aktivuje lepok v múke a korpus by mohol byť hutný namiesto nadýchaného.