Jednoduchý a rýchly recept na fantasticky vláčny a šťavnatý jablkový koláč s tvarohovým cestom. Nadýchaná textúra, ktorá sa rozplýva na jazyku. Ideálny ako víkendový dezert.
Maslo a hrubá múka(na prípravu formy, ak nepoužijete papier)
Pokyny
Príprava cesta:
1. Rúru predhrejte na 180°C. Tortovú formu (20-22 cm) vymažte a vysypte, alebo dno vysteľte papierom.2. Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom a soľou vyšľahajte do hustej svetlej peny (cca 5-7 min).3. Pridajte zmäknuté maslo, tvaroh a citrónovú kôru (ak používate). Krátko prešľahajte do spojenia. Neprešľahajte!4. V inej mise zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.5. Sypkú zmes zľahka vmiešajte stierkou do tekutej zmesi, len kým sa nespojí. Nepremiešajte!
Dokončenie a pečenie:
6. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov, nakrájajte na mesiačiky alebo kocky.7. Cesto nalejte do pripravenej formy, uhlaďte.8. Na vrch poukladajte jablká.9. Pečte pri 180°C cca 45 minút.10. Otestujte špajdľou – ak vyjde čistá, koláč je hotový. Inak pečte ešte 5-10 min.11. Nechajte chladnúť vo forme na mriežke aspoň 15-20 minút, potom uvoľnite okraj a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Servírovanie:
12. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom a podávajte.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu jablkovú chuť môžete mesiačiky jabĺk pred uložením na cesto krátko premiešať so štipkou škorice a lyžičkou cukru.2. Namiesto jabĺk môžete použiť aj iné ovocie, napríklad hrušky, slivky, marhule alebo bobuľové ovocie (čerstvé alebo mrazené – mrazené nerozmrazujte, len ho obaľte v troche múky).3. Dbajte na to, aby mali všetky suroviny (najmä vajcia, maslo, tvaroh) izbovú teplotu. Cesto sa tak lepšie spojí a bude nadýchanejšie.4. Ak chcete extra vláčny koláč, môžete časť hladkej múky (napr. 40 g) nahradiť najemno mletými mandľami alebo orechmi.