Keď som tento recept objavila, bola to láska na prvé ochutnanie. Zabudnite na krupicovú kašu. Grécka Galatopita je niečo úplne iné. Je to ten najjemnejší a najkrémovejší dezert, aký si viete predstaviť – niečo medzi pečeným pudingom a zamatovým cheesecake-om. Je božsky voňavý po citróne a vanilke.
1. Príprava. Rúru predhrejte na 180 °C. Formu (Ø 24 cm) vymažte a vysypte krupicou.
2. Príprava krému. Do hrnca dajte mlieko, cukor, krupicu, citrónovú kôru, šťavu a soľ. V miske rozšľahajte vajcia so škrobom a vlejte ich do hrnca. Všetko spolu za studena dobre premiešajte.
3. Varenie. Za stáleho miešania na miernom ohni varte, kým zmes nezhustne. Odstavte, vmiešajte maslo a vanilku.
4. Pečenie. Horúci krém vylejte do formy. Vrch potrite žĺtkom rozmiešaným v mlieku.
5. Pečte 40 minút. Nechajte úplne vychladnúť a potom stuhnúť aspoň na hodinu v chladničke.
6. Pred podávaním posypte práškovým cukrom a škoricou.
Poznámky
1. Ako na krém bez hrudiek? Všetky sypké suroviny (krupicu, škrob) a vajcia vždy rozmiešajte v studenom mlieku a až potom začnite zmes zohrievať. Zaručíte si tak dokonale hladký krém.2. Chladenie je kľúčové. Tento koláč je najlepší až po dôkladnom vychladnutí. V chladničke krásne stuhne, spevnie a bude sa dať perfektne krájať.