Zabudnite na zložité recepty! Na tento malý zázrak vám budú stačiť len štyri základné ingrediencie a pár minút vášho času. Výsledkom je neuveriteľne vláčny, šťavnatý a prirodzene bezlepkový koláč s intenzívnou a luxusnou chuťou mandlí. Je to presne ten typ dezertu, ktorý si môžete bez výčitiek dopriať ku káve, na raňajky alebo ako sladkú bodku po obede. Je ľahučký, nie je príliš sladký a jeho prípravu zvládne naozaj každý.
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22-24 cm) dôkladne vymastíme maslom. Dno môžeme pre istotu vystlať papierom na pečenie.
2. Do väčšej misy rozklepneme 4 celé vajcia. Pridáme k nim cukor a mandľovú arómu.
3. Elektrickým šľahačom šľaháme zmes na vysokých otáčkach aspoň 5-7 minút, kým nám nevznikne veľmi hustá, nadýchaná a svetlá pena, ktorá zdvojnásobí svoj objem.
4. Do vyšľahanej vaječnej peny postupne a veľmi zľahka stierkou alebo vareškou vmiešame mandľovú múku. Cesto už nešľaháme, len ho opatrne prekladáme, kým sa suroviny nespoja.
5. Hotové, nadýchané cesto nalejeme do pripravenej formy a povrch jemne uhladíme.
6. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 35–40 minút.
7. Koláč je hotový, keď je povrch krásne zlatohnedý a pevný na dotyk. Pre istotu môžeme do stredu zapichnúť drevenú špajdľu – ak vyjde čistá, bez nalepeného cesta, koláč je upečený.
8. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť vo forme. Až potom ho opatrne vyberieme.
9. Pred podávaním ho bohato posypeme práškovým cukrom a nakrájame.
Poznámky
1. To dlhé šľahanie vajec s cukrom naozaj nepodceňujem. Je to najdôležitejší krok celého receptu. Vďaka nemu sa do cesta dostane veľa vzduchu a koláč bude krásne nadýchaný aj bez kypriaceho prášku.n2. Namiesto mandľovej arómy niekedy do cesta pridám aj najemno nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna alebo pomaranča. Krásne to oživí a doplní mandľovú chuť.n3. Tento koláč je fantastický len tak, posypaný cukrom. Ak ho chcem však urobiť ešte slávnostnejším, pred posypaním cukrom ho potriem tenkou vrstvou marhuľového džemu a na vrch poukladám na plátky nakrájané mandle, ktoré som predtým nasucho opražila na panvici.n4. Koláč skladujem pri izbovej teplote, prikrytý poklopom. V chladničke by zbytočne stuhol. Na druhý a tretí deň je ešte vláčnejší a chutnejší, keď sa všetky chute pekne prepoja.