Nadýchané vyprážané uzlíky s vanilkou a pomarančom
Tieto vyprážané uzlíky sú presne to, čo potrebujete, keď dostanete chuť na niečo sladké, domáce a voňavé. Sú neskutočne nadýchané, mäkké ako vata a voňajú po vanilke a čerstvej pomarančovej kôre. Je to vlastne taká zaujímavejšia a voňavejšia sestra klasických šišiek.
1. Najprv si pripravte kvások. Do misky nalejte vlažnú vodu, pridajte sušené droždie a oba druhy cukru. Jemne premiešajte a nechajte asi 10 minút postáť, kým sa droždie neaktivuje a nevytvorí sa pena.
2. Do veľkej misy preosejte múku a zmiešajte ju so soľou. Pridajte nastrúhanú pomarančovú kôru.
3. Do múky vlejte aktivovaný kvások a olej. Začnite miesiť.
4. Keď sa cesto začne spájať, pridajte zmäknuté maslo. Vymieste hladké a elastické cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy (ručne asi 15 minút, v robote 8-10 minút).
5. Misu s cestom prikryte utierkou. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
6. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku. Zľahka ho prehneste a rozdeľte na 10 rovnakých častí.
7. Z každej časti vyvaľkajte dlhší šúľok (cca 20 cm). Ten potom jednoducho zaviažte do voľného uzla, presne ako šnúrku na topánke.
8. Hotové uzlíky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou a nechajte ich finálne podkysnúť ešte 20 minút.
9. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte väčšiu vrstvu oleja (asi 3-4 cm). Olej musí byť horúci, ale nesmie sa z neho dymiť.
10. Do horúceho oleja opatrne vkladajte podkysnuté uzlíky, niekoľko naraz.
11. Vyprážajte ich z každej strany približne 2 – 3 minúty do krásnej zlatohnedej farby.
12. Hotové uzlíky vyberajte dierovanou naberačkou. Ukladajte ich na papierové utierky, aby odsala prebytočný tuk.
13. Ešte teplé ich bohato obaľte v kryštálovom cukre.
Poznámky
1. Správna teplota oleja je kľúčová: Otestujete ho kúskom cesta – ak okolo neho začne olej pekne syčať a cesto vypláva na povrch, je pripravený. V príliš studenom oleji by uzlíky nasiakli tukom.2. Neprepĺňajte hrniec: Vyprážajte uzlíky postupne, v menších dávkach (napríklad 3-4 naraz). Ak by ich bolo v oleji príliš veľa, jeho teplota by prudko klesla a uzlíky by sa skôr varili, než vyprážali.3. Cukor lepšie drží na teplom: Uzlíky po vybratí z oleja nechajte len chvíľu odkvapkať na servítke. Ešte teplé ich hneď obaľujte v cukre, aby sa na ne krásne prilepil.