Tieto nadýchané smažené dukátiky sú dokonalé rýchle raňajky. Aktívna príprava cesta trvá naozaj len 3 minúty – stačí všetko zamiešať lyžicou. Žiadne miesenie, žiadne špinavé ruky. Po vykysnutí sú tieto nadýchané smažené dukátiky ihneď pripravené na smaženie.
1. Do väčšej misy rozbite vajce. Pridajte cukor, 2 PL oleja, sušené droždie a zalejte vlažným mliekom.
2. Metličkou všetko dobre premiešajte, aby sa droždie a cukor rozpustili.
3. Do zmesi preosejte múku a pridajte soľ.
4. Teraz už len stierkou alebo vareškou miešajte, kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto bude hladké, husté a lepivé (podobné cestu na lievance, len hustejšie).
5. Misu prikryte potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
6. Vykysnuté cesto jemne premiešajte stierkou (aby spľaslo) a preložte ho do čistého zdobiaceho (alebo pevnejšieho mikroténového) vrecka.
7. Na panvici rozohrejte tenkú vrstvu oleja.
8. Na vrecku odstrihnite roh (otvor asi 1,5 cm).
9. Vytláčajte malé kôpky cesta (dukátiky) priamo na panvicu. Nechajte medzi nimi medzery.
10. Prikryte panvicu pokrievkou a smažte na miernom ohni asi 2-3 minúty.
11. Keď sú zospodu zlatisté, otočte ich a dosmažte dozlatista aj z druhej strany (už bez pokrievky).
12. Hotové dukátiky ukladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
Poznámky
1. Trik s vrecúškom: Použitie vrecúška je kľúčové. Cesto je príliš lepivé na prácu s lyžicou, no vrecúško zabezpečí čistú prácu a rovnomerné tvary.2. Smaženie s pokrievkou: Prvá strana sa smaží pod pokrievkou. Para, ktorá vznikne, pomôže dukátikom "napariť sa" a budú extra nadýchané.Variácie:1. Slaná verzia: Namiesto cukru dajte len štipku, pridajte nasekané bylinky alebo strúhaný syr. Podávajte ako prílohu k polievke.2. Škoricové: Horúce dukátiky ihneď obaľte v škoricovom cukre.