Hľadáte recept na to najlepšie slané pečivo, ktoré je mäkké ako páperie a plné fantastickej plnky? Práve ste ho našli! Tieto domáce pletenky sú absolútna BOMBA a garantujem vám, že lepšie ste ešte nejedli. Vláčne kysnuté cesto v sebe ukrýva lahodnú kombináciu syra, klobásky a jemnej paprikovej chuti. Sú ideálne na raňajky, na večeru, alebo len tak, keď máte chuť na niečo slané pod zub. S naším jednoduchým postupom na tvarovanie budú navyše vyzerať ako od profesionálneho pekára!
1. Najprv si pripravíme kvások. Do misky nalejeme vlažné (nie horúce!) mlieko, rozdrobíme doň droždie a pridáme lyžicu cukru. Zľahka premiešame a na teplom mieste necháme postáť asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
2. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu hladkú múku so soľou. V strede urobíme jamku.
3. Do jamky vlejeme vykysnutý kvások, pridáme vaječný bielok a olej. Vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
Kysnutie, plnenie a tvarovanie pleteniek:
4. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
5. Kým cesto kysne, klobásu (alebo šunku) nakrájame na veľmi malé, jemné kocky.
6. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm.
7. Celý plát potrieme zmäknutým maslom. Rovnomerne ho posypeme mletou paprikou, väčšinou nastrúhaného syra (trochu si necháme na vrch) a na kocky nakrájanou klobásou.
8. Cesto aj s plnkou pevne zrolujeme po dlhšej strane ako závin.
9. Kľúčový krok tvarovania: Ostrým nožom roládu pozdĺžne prekrojíme na polovicu, čím nám vzniknú dva dlhé pramene s viditeľnou plnkou.
10. Oba pramene opatrne prepletieme cez seba (jeden cez druhý), aby vznikol vrkoč.
11. Vrkoč nakrájame na 12 až 14 rovnakých častí.
Pečenie:
12. Pletenky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte asi 15-20 minút.
13. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
14. V malej miske rozšľaháme žĺtok s mliekom a touto zmesou potrieme povrch pleteniek. Posypeme zvyšným syrom.
15. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
16. Upečené pletenky necháme vychladnúť na mriežke. Najlepšie sú ešte teplé.
Poznámky
1. Cesto sa snažím miesiť naozaj dôkladne, aspoň 10 minút. Čím je lepšie vymiesené, tým budú pletenky nadýchanejšie.2. Namiesto mletej papriky niekedy použijem na potretie masla bylinkové pesto alebo kečup. Je to skvelá obmena.3. Pre výraznejšiu chuť niekedy zmiešam eidam s údeným syrom alebo nivou. Fantázii sa medze nekladú.4. Tieto pletenky sú výborné aj na druhý deň. Pred podávaním ich na pár sekúnd ohrejem v mikrovlnke a sú opäť ako nové.