Pokiaľ hľadáte ten pravý recept na delikátne sladké pečivo, ktoré je mäkučké ako páperie a priam sa rozplýva na jazyku, potom ste na správnom mieste! Tieto nadýchané mliečne buchtičky z kysnutého cesta sú presne také – ľahučké ako obláčik a vďaka mlieku a maslu neuveriteľne jemné a vláčne.
350ghladkej pšeničnej múky(typ T650 alebo na kysnuté cesto), plus trochu na podsypanie
3PLkryštálového cukru
7gsušeného droždia(1 balíček)
⅔ČLsoli(približne 3-4 g)
200mlvlažného plnotučného mlieka(s teplotou cca 35-40°C)
30gzmäknutého masla
práškového cukru na finálne pocukrovanie(podľa chuti)
Pokyny
Príprava kvásku a cesta:
1. Pripravte kvások: do cca 50 ml vlažného mlieka pridajte 1 ČL cukru (z celkových 3 PL) a droždie (7 g). Premiešajte a nechajte vzísť (5-10 min).
2. Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu múku (350 g) so soľou (⅔ ČL) a zvyšným cukrom.
3. Prilejte kvások a zvyšné vlažné mlieko (cca 150 ml).
4. Začnite spracovávať cesto, najprv vareškou, potom rukami na pomúčenej doske.
5. Dôkladne mieste cesto (rukami alebo robotom) cca 8-10 minút do hladkého, elastického cesta.
6. Do vymieseného cesta postupne zapracujte zmäknuté maslo (30 g). Mieste, kým sa maslo úplne nespojí s cestom.
Prvé kysnutie a tvarovanie buchtičiek:
7. Cesto vytvarujte do bochníka, vložte do olejom vytretej misy, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 60-90 minút (do zdvojnásobenia objemu).
8. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka premiesite.
9. Rozdeľte na 12 rovnakých dielov a z každého vytvarujte hladkú buchtičku.
10. Buchtičky ukladajte s medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
Druhé kysnutie a pečenie:
11. Plech s buchtičkami prikryte a nechajte kysnúť ešte cca 30 minút.
12. Rúru predhrejte na 160 °C (horný/dolný ohrev).
13. Vykysnuté buchtičky vložte do predhriatej rúry. Pečte pri 160 °C po dobu 18–20 minút do zlatohneda.
14. Upečené buchtičky preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
15. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom. Servírujte samotné alebo s marmeládou/nátierkou.
Poznámky
1. Pre ešte nadýchanejšie a vláčnejšie cesto môžem časť hladkej múky nahradiť polohrubou. Taktiež je dôležité cesto naozaj dobre vymiesiť, aby sa aktivoval lepok.2. Ak chcem buchtičkám dodať zaujímavejšiu chuť, môžem do cesta pridať trochu čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry (z chemicky neošetreného citróna) alebo za hrsť vopred namočených hrozienok.3. Pred pečením môžem povrch buchtičiek potrieť rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s trochou mlieka. Získajú tak krásny lesk a ešte lákavejšiu zlatistú farbu.4. Tieto mliečne buchtičky môžem pred druhým kysnutím aj naplniť. Do stredu každého kúska cesta pred vytvarovaním bochníčka môžem dať lyžičku hustejšieho slivkového lekváru, tvarohovej plnky alebo kúsok čokolády. Dobre uzavriem a potom nechám kysnúť.