Ak hľadáte recept na bábovku, ktorá je nielen úžasne vláčna a nadýchaná, ale aj plná chuti a zaujímavých textúr, potom je táto najlepšia domáca mrkvová bábovka s vlašskými orechmi presne to, čo musíte vyskúšať!
7. Cesto nalejte do pripravenej bábovkovej formy a povrch uhlaďte.
8. Pečte pri 180 °C približne 30–40 minút. Otestujte špajdľou. Ak povrch tmavne, prikryte alobalom.
Dokončenie a podávanie:
9. Upečenú bábovku nechajte cca 10-15 minút chladnúť vo forme, potom ju vyklopte na mriežku.
10. Nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním posypte práškovým cukrom. Krájajte na kúsky.
Poznámky
1. Pre ešte vláčnejšiu bábovku môžete časť oleja nahradiť rovnakým množstvom jablkového pyré alebo bieleho jogurtu. Mrkvu strúhajte naozaj najemno, aby sa v ceste pekne rozplynula.2. Namiesto vlašských orechov môžete použiť aj iné druhy orechov, napríklad pekanové, lieskové alebo mandle. Pre intenzívnejšiu chuť ich môžete pred pridaním do cesta krátko opiecť na suchej panvici. Do cesta môžete pridať aj hrozienka namočené v rume alebo trošku strúhanej citrónovej či pomarančovej kôry.3. Ak chcete bábovku ozvláštniť, môžete ju po vychladnutí poliať citrónovou alebo čokoládovou polevou namiesto posypania práškovým cukrom. K citrónovej poleve sa výborne hodí aj kandizovaná citrónová kôra na ozdobu.4. Mrkvová bábovka chutí výborne samotná, ale môžete ju podávať aj s kopčekom kyslej smotany, šľahačky alebo k nej ponúknuť domácu marmeládu či džem.