Mramorované jogurtové rezy s kondenzovaným mliekom
Hľadáte osviežujúci dezert, ktorý nielen úžasne chutí, ale aj nádherne vyzerá a jeho príprava nie je žiadna veda? Potom sú tieto fantastické mramorované jogurtové rezy presne to, čo potrebujete! Tento nepečený zázrak kombinuje jemný kakaový korpus s ľahkou a nadýchanou jogurtovo-smotanovou vrstvou, osladenou kondenzovaným mliekom a ozvláštnenou elegantným mramorovým vzorom. Je to dezert, ktorý zaujme na prvý pohľad a poteší aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.
4. Zľahka vmiešajte mlieko (50ml). Cesto nalejte do formy, rozotrite a pečte cca 20 minút (test špajdľou).
5. Upečený korpus nechajte vo forme úplne vychladnúť.
Príprava jogurtovej vrstvy:
6. Želatínu zalejte studenou vodou (150ml), premiešajte a nechajte 10 minút napučať.
7. Vo veľkej mise zmiešajte grécky jogurt, kondenzované mlieko a vanilkový cukor (16g) do hladka.
8. V ďalšej mise vyšľahajte smotanu na šľahanie do polotuha.
9. Polotuhú šľahačku opatrne vmiešajte stierkou do jogurtovej zmesi.
10. Napučanú želatínu opatrne zohrejte (nesmie vrieť!), kým sa nerozpustí. Do rozpustenej želatíny vmiešajte 2-3 PL jogurtového krému (temperovanie).
11. Temperovanú želatínu rýchlo vmiešajte späť do zvyšku jogurtového krému.
12. V malej miske rozmiešajte kakao (25-30g) s vriacou vodou (100ml) na hladkú pastu. Nechajte mierne vychladnúť.
13. Jogurtový krém rozdeľte na dve časti. Do jednej vmiešajte kakaovú pastu.
Kompletizácia a tuhnutie:
14. Na vychladnutý korpus vo forme striedavo lyžicou nanášajte kôpky svetlého a tmavého krému. Špajdľou vytvorte mramorový vzor.
15. Vložte do chladničky a nechajte tuhnúť minimálne 4 hodiny (ideálne cez noc).
Dokončenie a servírovanie:
16. Stuhnuté rezy opatrne vyberte z formy. Krájajte horúcim nožom na úhľadné kúsky.
17. Podávajte vychladené.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu kakaovú chuť korpusu môžem použiť tmavé holandské kakao. Ak chcem korpus vyšší, použijem menšiu formu (napr. 20x20 cm) a predĺžim čas pečenia o pár minút.2. Pri príprave jogurtovej vrstvy dbám na to, aby **želatína nebola príliš horúca**, keď ju vmiešavam do krému, a aby krém nemal príliš nízku teplotu – ideálna je izbová teplota všetkých komponentov.3. Mramorový efekt môžem vytvoriť aj tak, že najprv nalejem polovicu svetlého krému, naň nepravidelne lyžicou nanesiem tmavý krém, a potom zalejem zvyškom svetlého krému, následne jemne premiešam špajdľou.4. Ak nemám grécky jogurt s 10% tuku, môžem použiť aj klasický biely jogurt (napr. smotanový), ale krém môže byť o niečo menej pevný. V tom prípade by som mohol zvážiť mierne navýšenie množstva želatíny (napr. o 5g).