Tento recept je moja záchrana, keď potrebujem upiecť niečo naozaj rýchlo a doslova z ničoho. Je to starý rodinný trik na bleskový koláč, ktorý zvládne aj úplný začiatočník. Tieto marmeládové rezy sú dôkazom, že na skvelú chuť nepotrebujete drahé suroviny.
1. Najprv si pripravte tekutý základ. V miske zmiešajte vodu s cukrom a soľou.
2. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom prilejte rastlinný olej a zmes znova premiešajte.
3. V druhej mise preosejte hladkú múku s kypriacim práškom. Tento krok nevynechajte, cesto bude nadýchanejšie.
4. Sypkú zmes postupne zapracujte do tekutej. Vypracujte hladké a nelepivé cesto.
5. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Z každej vyvaľkajte tenký obdĺžnikový plát s hrúbkou asi 0,4 cm.
6. Prvý plát cesta opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie.
7. Rovnomerne ho potrite svojou obľúbenou hustou marmeládou. Nechajte voľné okraje.
8. Prikryte ho druhým plátom cesta. Vrchný plát popichajte na viacerých miestach vidličkou, aby mohla unikať para.
9. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 20 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.
10. Upečené rezy nechajte úplne vychladnúť. Až potom ich posypte práškovým cukrom a nakrájajte.
Poznámky
1. Krájajte až po vychladnutí. Teplá marmeláda by pri krájaní vytiekla a horúce cesto by sa lámalo. Trpezlivosť sa tu naozaj oplatí.2. Použite hustú marmeládu. Najlepšie fungujú kyslejšie a husté druhy (ríbezľová, slivkový lekvár). Riedky džem by sa mohol pri pečení roztiecť.Variácie:Pre voňavejší výsledok pridajte do cesta lyžičku mletej škorice alebo perníkového korenia.Namiesto marmelády môžete ako náplň použiť hustý slivkový lekvár alebo hotovú makovú či orechovú plnku.