Marhuľová torta s mandľovým korpusom a krémom z gréckeho jogurtu
Túto tortu musíte vyskúšať! Odkedy som objavila tento recept, stal sa hitom každej našej oslavy. Je to fantastická marhuľová torta, ktorá má všetko: nadýchaný mandľový korpus, lahodný krém z gréckeho jogurtu a šľahačky a na vrchu svieže marhule v želé. Je taká ľahká a krémová, že sa topí na jazyku.
1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie. Boky nemastite.
2. Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky dajte do veľkej, čistej misy so štipkou soli a začnite šľahať.
3. Keď bielky začnú peniť, postupne prisypávajte kryštálový a vanilkový cukor. Šľahajte do tuhého, lesklého snehu.
4. Znížte otáčky mixéra na minimum a po jednom krátko zašľahajte žĺtky.
5. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a mleté mandle (50 g).
6. Sypkú zmes stierkou (už nie mixérom!) zľahka a po častiach vmiešajte do snehu.
7. Cesto nalejte do formy, uhlaďte a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Otestujte špajdľou.
8. Korpus nechajte úplne vychladnúť a potom ho vodorovne prerežte na dva pláty.
9. Spodný diel korpusu položte na podnos a upevnite okolo neho očistený tortový ráfik.
Mandľový krém:
10. V jednej miske dohladka vymiešajte grécky jogurt, cukor (60-70 g) a mleté mandle (80 g).
11. V druhej, vysokej nádobe vyšľahajte studenú smotanu na šľahanie spolu s instantnou želatínou (25 g) do úplne tuhej šľahačky.
12. Vyšľahanú šľahačku teraz stierkou po častiach opatrne vmiešajte do mandľovo-jogurtovej zmesi.
13. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý spodný korpus v ráfiku. Uhlaďte povrch.
14. Dajte tortu chladiť aspoň na 30 minút, kým krém mierne stuhne.
Marhuľová vrstva a želé:
15. Marhule sceďte, šťavu si odložte (potrebujete 250 ml). Polovičky marhúľ osušte papierovou utierkou a poukladajte ich nahusto (rezom nadol) na stuhnutý krém.
16. V malom hrnci rozmiešajte prášok na tortové želé s cukrom (30 g) a 250 ml odloženej marhuľovej šťavy.
17. Za stáleho miešania priveďte do varu a krátko povarte (asi 1 minútu, podľa návodu na obale).
18. Horúce želé nechajte minútku odstáť (aby nebolo vriace) a potom ho lyžicou opatrne nalievajte na marhule, od stredu k okrajom, kým nie je pokrytá celá torta.
19. Celú tortu vložte aspoň na 1,5 hodiny do chladničky, aby želé aj krém úplne stuhli.
Dokončenie (nesprávne v originálnom recepte):
20. (Poznámka redakcie: Pôvodný recept mal komplikované vrstvenie. Náš upravený recept končí želé vrstvou. Ak chcete verziu s 2 korpusmi, postupujte takto: Korpus 1 -> Jablkový kompót -> Korpus 2 -> Slivkový kompót -> Šľahačka.)
Poznámky
1. Hladký krém (Trik): Instantnú želatínu (Smeta-fix) vždy šľahajte so studenou smotanou. Nikdy ju nemiešajte priamo do jogurtu, inak by sa vytvorili hrudky.2. Mandľová piškóta: Pridanie mletých mandlí a kukuričného škrobu do cesta zaručí, že korpus bude neskutočne jemný a vláčny.3. Iné ovocie: Namiesto marhúľ môžete použiť kompótované broskyne, čerstvé maliny alebo jahody (v tom prípade použite na želé vodu alebo jablkový džús).4. Extra mandľová chuť: Pridajte do krému (v Kroku 9) aj pár kvapiek mandľovej arómy.