Tieto mäkučké maslové slimáky sú zaručeným hitom každých sviatkov. Vďaka pridaniu kvapky oleja vydržia dlho vláčne a úžasne krehké. Tradičné mäkučké maslové slimáky pripravíte prekvapivo jednoducho aj bez formičiek. Cesto sa vďaka mrazeniu perfektne krája.
1. Do hlbšej misky vložte zmäknuté maslo a práškový cukor. Vymiešajte suroviny varechou alebo mixérom do hladkého krému.
2. Prilejte lyžicu oleja a zmes opäť dôkladne premiešajte. Pridajte celé vajce, vanilkový cukor a štipku soli.
3. Všetko spolu vyšľahajte, kým sa ingrediencie pekne neprepoja. Prisypte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
4. Rukami vypracujte kompaktné a nelepivé cesto. Hmotu rozdeľte na dve rovnako veľké polovice.
5. Do jednej polovice zapracujte kukuričný škrob pre jemnosť. Do druhej časti pridajte kakao a dobre premieste.
6. Obe cestá vyvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžniky rovnakej veľkosti. Položte tmavé cesto na svetlé (alebo naopak).
7. Pomocou potravinárskej fólie cestá pevne zviňte do úhľadnej rolády. Vložte ju na 30 minút do mrazničky.
8. Stuhnutú rolku nakrájajte ostrým nožom na kolieska hrubé asi 1 cm. Ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
9. Rúru predhrejte na 180 °C a pečte sušienky približne 20 minút.
10. Po upečení nechajte vychladnúť, boky potrite džemom a obalte v mletých orieškoch.
Poznámky
1. Ostrý nôž je základ: Roládu krájajte až po dôkladnom stuhnutí v mrazničke, inak sa slimáky sploštia.2. Prečo pridať olej: Malé množstvo oleja v maslovom ceste zabezpečí, že pečivo ostane krehké celé týždne.3. Citrónová verzia: Do bieleho cesta pridajte kôru z bio citróna pre sviežosť.