Ak chystáte domácu grilovačku a chcete svojich hostí naozaj ohromiť, upečte si tieto mäkučké a úžasne vláčne domáce žemle na hamburgery! Tento jednoduchý recept si zaručene zamilujete.
2-3polievkové lyžicevlažnej vody(voliteľné, do cesta podľa potreby)
Na dokončenie:
1-2polievkové lyžicevody na potretiecca
Sezamové semienka na posypanie(biele, čierne alebo mix)
1polievková lyžicarozpusteného maslacca (na potretie po upečení)
Pokyny
Príprava múčnej kašičky (Tangzhong/Yudane):
1. V hrnci/panvičke rozmiešajte 2 PL hladkej múky so 125 ml studenej vody do hladka.
2. Za stáleho miešania na miernom ohni zahrievajte 1-2 minúty do zhustnutia (ako puding). Nevarte. Odstavte, prikryte povrch fóliou, nechajte úplne vychladnúť.
Príprava kvásku a cesta:
3. Kvások: V mise zmiešajte 125 ml vlažnej vody, 3 PL cukru, rozdrobené droždie (20-25g) a sušené mlieko (3PL). Premiešajte, nechajte 5-10 minút aktivovať.
4. Do kvásku pridajte vychladnutú múčnu kašičku, premiešajte.
5. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku (500g) so soľou. Prilejte zmes kvásku a kaše. Začnite spracovávať cesto. Ak treba, pridajte 2-3 PL vody. Pridajte olej (3PL).
6. Mieste (ručne alebo robotom) 8-15 minút na hladké, pružné cesto.
Kysnutie a tvarovanie žemlí:
7. Cesto vytvarujte do gule, povrch potrite olejom. V mise prikryte, nechajte kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu (do zdvojnásobenia objemu).
8. Vykysnuté cesto premiesite na pomúčenej doske. Rozdeľte na 6-8 častí.
9. Z každej časti vytvarujte bochníček. Prikryte, nechajte odpočívať 10-15 minút.
10. Každý bochníček zľahka stlačte na ploskejšiu žemľu. Ukladajte na plech s papierom (s rozostupmi). Prikryte, nechajte kysnúť 30-45 minút.
Pečenie žemlí:
11. Rúru predhrejte na 200°C. (Voliteľne: na dno dajte plech na zaparenie).
12. Vykysnuté žemle potrite vodou a posypte sezamom.
13. (Voliteľne: do plechu na dne rúry vlejte 100ml horúcej vody). Vložte žemle do rúry.
14. Pečte pri 200°C cca 15-20 minút do zlato-hneda. Ihneď po upečení potrite rozpusteným maslom.
Chladnutie a servírovanie:
15. Preložte na mriežku, prikryte utierkou a nechajte úplne vychladnúť.
16. Podávajte.
Poznámky
1. Pre ešte lepšiu chuť a textúru môžete časť hladkej múky nahradiť špaldovou alebo celozrnnou múkou (pozor, cesto môže vyžadovať trochu viac tekutiny).2. Ak nemáte čerstvé droždie, môžete použiť sušené. Na 500 g múky budete potrebovať približne 7 g sušeného droždia (čo je zvyčajne jedno balenie). V tom prípade sušené droždie zmiešajte priamo s múkou (alebo ho aktivujte v troche teplej vody s cukrom podľa návodu na obale).3. Namiesto sezamových semienok môžete žemle pred pečením posypať aj inými semienkami, napríklad ľanovými, slnečnicovými, makom, alebo ich nechať bez posypu.4. Ak chcete dosiahnuť extra chrumkavú kôrku, môžete na začiatku pečenia na dno rúry umiestniť starší plech a tesne pred vložením žemlí doň naliať približne 100 ml horúcej vody na vytvorenie pary (buďte pri tomto kroku veľmi opatrní!).