Tento pečený Lotus cheesecake je absolútny sen pre milovníkov karamelových sušienok. Recept kombinuje chrumkavý základ z Lotus keksov s neuveriteľne krémovou plnkou z tvarohu a krémového syra. Príprava je blesková, hoci si vyžaduje čas na pečenie a chladenie.
1. Rúru predhrejte na 160 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si hlboký plech na vodný kúpeľ.
2. Kľúčový krok: Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie. Celú vonkajšiu stranu formy (dno aj boky) dôkladne obaľte dvoma vrstvami alobalu. Musí byť absolútne vodotesná.
3. Sušienky Lotus rozmixujte alebo vložte do vrecka a rozdrvte valčekom najemno.
4. Pridajte rozpustené maslo a dobre premiešajte, kým zmes nepripomína mokrý piesok.
5. Zmes utlačte rovnomerne na dno formy (napríklad dnom pohára). Dajte do chladničky, kým pripravíte plnku.
Krémová plnka:
6. Vo veľkej mise krátko prešľahajte vajcia s kryštálovým a vanilínovým cukrom. Nešľahajte ich do peny, len aby sa spojili.
7. Pridajte krémový syr a jemný tvaroh. Na nízkych otáčkach miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkého krému.
8. Nakoniec vmiešajte kukuričný škrob a 200 g nátierky Lotus Biscoff. Miešajte už len krátko, kým nevznikne jednotná hmota. Zbytočným šľahaním by sa do krému dostal vzduch.
Pečenie vo vodnom kúpeli:
9. Nalejte krémovú plnku na vychladnutý sušienkový základ vo forme.
10. Formu opatrne položte do hlbokého plechu. Pripravte si kanvicu s vriacou vodou.
11. Vložte plech s formou do rúry. Priamo v rúre nalejte do hlbokého plechu vriacu vodu tak, aby siahala do výšky asi 2 cm okraja formy.
12. Pečte presne 45 minút. Cheesecake by mal byť na okrajoch pevný, ale v strede sa ešte môže jemne triasť.
13. Rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte cheesecake v rúre chladnúť ešte 1 hodinu.
14. Potom ho vyberte z vodného kúpeľa, odstráňte alobal a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
15. Vychladnutý cheesecake dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
Dokončenie:
16. Nátierku Lotus (200 g) jemne zohrejte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke, kým nie je tekutá.
17. Nalejte ju na vrch stuhnutého cheesecaku a rýchlo rozotrite.
18. Posypte nahrubo podrvenými sušienkami a vráťte do chladničky aspoň na 30 minút, aby poleva stuhla.
Poznámky
1. Nevynechajte vodný kúpeľ. Obalenie formy alobalom a pečenie vo vode je tajomstvom, prečo pečený cheesecake nepraskne a ostane úžasne krémový a vláčny.2. Pomalé chladnutie je kľúč. Cheesecake nesmie zažiť teplotný šok. Preto ho nechajte hodinu chladnúť vo vypnutej rúre a až potom pri izbovej teplote.Variácie:1. Iné sušienky: Ak nemáte Lotus, použite maslové sušienky alebo Bebe keksy (pridajte 1 ČL škorice do základu).2. Bezlepková verzia: Použite bezlepkové maslové sušienky a bezlepkovú nátierku.