Tento zákusok je dôkazom, že aj doma sa dá vykúzliť dezert ako z najlepšej cukrárne. Na prvý pohľad vyzerá zložito a luxusne, no nenechajte sa odradiť. Jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Je to môj tajný tromf na každú slávnostnú príležitosť, pretože vždy vyzerá aj chutí absolútne božsky.
1. Rúru predhrejte na 170 °C. Plech (cca 25x35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Vo veľkej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej, svetlej peny. Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej.
3. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom.
4. V dokonale čistej mise vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
5. Do žĺtkovej peny striedavo a zľahka stierkou vmiešavajte sypkú zmes a tuhý sneh. Začnite aj končite snehom.
6. Cesto vylejte na pripravený plech, rovnomerne rozotrite a pečte 12–15 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
Príprava krému a kompletizácia:
7. Toto je najdôležitejší krok! Uistite sa, že maslo aj kondenzované mlieko majú úplne rovnakú izbovú teplotu.
8. Zmäknuté maslo šľahajte elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach aspoň 5-7 minút, kým nie je takmer biele a nadýchané.
9. Znížte otáčky na minimum a pomaly, tenkým prúdom, za stáleho šľahania prilievajte kondenzované mlieko. Šľahajte, kým sa všetko nespojí do hladkého krému.
10. Z vychladnutého korpusu zrežte tenké okraje a odložte si ich. Zvyšný korpus prerežte horizontálne na dva rovnaké pláty.
11. V miske zmiešajte mlieko s lyžicou kondenzovaného mlieka na zvlhčenie.
12. Spodný plát položte na podnos a rovnomerne ho pokvapkajte polovicou mliečnej zmesi. Natrite naň polovicu krému.
13. Prikryte druhým plátom, opäť ho navlhčite a potrite zvyškom krému celý zákusok, vrch aj boky.
14. Odrezané okraje korpusu rozdrobte v rukách na jemné omrvinky a oblepte nimi boky zákusku. Dajte chladiť.
Dokončenie:
15. Pripravte polevu. Smotanu zohrejte tesne pod bod varu. Nalejte ju na nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a vymiešajte dohladka. Vmiešajte nasekané arašidy.
16. Polevu nalejte na vrch stuhnutého zákusku a dajte ho finálne zachladiť aspoň na 2-3 hodiny.
Poznámky
1. Krém, ktorý sa nikdy nezrazí: Tajomstvom je naozaj rovnaká izbová teplota masla a kondenzovaného mlieka. Ak si nie ste istí, nechajte ich spolu postáť na kuchynskej linke aj dve hodiny. Ak by sa krém predsa len zrazil, nahrejte misku fénom a rýchlo prešľahajte.2. Nadýchaný korpus: Pre najlepší výsledok oddeľte bielky od žĺtkov. Tuhý sneh, ktorý vmiešate na záver, urobí cesto neuveriteľne ľahkým a nadýchaným.Kávová verzia: Do zmesi na navlhčenie korpusu pridajte lyžičku instantnej kávy. Skvele to doplní čokoládovú chuť.