Tieto luxusné mandľové toliariky sú klenotom sviatočného stola. Hoci vyzerajú prácne, recept je geniálne jednoduchý. Stačí zamiešať, vytvarovať a upiecť.
1. Pomeľte mandle. Mandle dajte do mixéra a pomeľte ich na jemnú múčku. Presypte ich do veľkej misy.
2. Zmiešajte suché suroviny. K mandliam pridajte preosiatu múku, práškový cukor, vanilkový cukor, škoricu a štipku soli. Dobre premiešajte.
3. Pridajte olej. Do sypkej zmesi prilejte olej. Rukou alebo varechou začnite spracovávať cesto.
4. Dolaďte mliekom. Cesto bude pravdepodobne drobivé. Postupne, po lyžiciach, pridávajte mlieko a mieste, kým nevznikne kompaktná, tvárna hmota, ktorá drží pokope.
5. Tvarujte guľôčky. Z cesta odoberajte kúsky a vážte ich (cca 26 g na kus). V dlaniach ušúľajte hladké guľôčky.
6. Spravte jamky. Guľôčky ukladajte na plech s papierom na pečenie. Každú mierne sploštite a koncom varechy (alebo prstom) urobte do stredu hlbšiu jamku.
7. Upečte. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 až 20 minút. Mali by chytiť jemný zlatistý nádych. Nechajte ich vychladnúť na plechu.
8. Naplňte. Čokoládu roztopte s tukom. Do jamky každého vychladnutého koláčika dajte lyžičku čokolády a vtlačte do nej jednu celú mandľu. Nechajte stuhnúť.
Poznámky
1. Praskliny sú OK: Keď do guľôčky robíte jamku, okraje môžu mierne popraskať. Dodáva to rustikálny vzhľad.2. Konzistencia: Mlieko pridávajte opatrne, len toľko, aby sa cesto spojilo.