Jednoduchý a rýchly recept na vláčny liaty koláč s kúskami jabĺk a hrozienkami, pripravený z cesta s jogurtom a olejom. Po upečení potretý marhuľovým džemom a posypaný práškovým cukrom.
4. Zvlášť zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
5. Sypkú zmes postupne vmiešajte vareškou do tekutej zmesi na hladké cesto (nepremiešať).
6. Cesto nalejte do formy, rozotrite.
7. Jablko ošúpte, zbavte jadrovníka, nakrájajte na mesiačiky/kocky.
8. Kúsky jablka poukladajte na cesto.
9. Posypte hrozienkami a 1 PL cukru.
10. Pečte cca 25-30 minút (test špajdľou).
Dokončenie a servírovanie:
11. Horúci upečený koláč ihneď potrite mierne zohriatym marhuľovým džemom.
12. Nechajte úplne vychladnúť vo forme na mriežke.
13. Pred podávaním posypte práškovým cukrom a nakrájajte.
Poznámky
1. Namiesto marhuľového džemu môžete na potretie použiť aj iný obľúbený džem s jemnou chuťou, napríklad broskyňový alebo pomarančový.2. Pre ešte voňavejší koláč môžete do cesta pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry (ak nepoužívate vanilkový cukor s citrónovou arómou).3. Ak máte radi škoricu, pokojne pridajte štipku mletej škorice priamo do cesta alebo ňou posypte jablká pred pečením ešte výdatnejšie.4. Tento koláč je výborný aj s iným ovocím – skúste napríklad hrušky, slivky alebo bobuľové ovocie (čerstvé alebo mrazené – mrazené nerozmrazujte, len ho obaľte v troche múky pred pridaním na cesto).