Lepší ako Tiramisu: Mramorový koláč s kávou a ricottou
Ak hľadáte recept na dezert, ktorý je neuveriteľne jednoduchý, no chuťou pripomína luxusný zákusok, toto je on. Jemné kávové cesto sa počas pečenia prirodzene spojí s krémovou ricottovou plnkou a vytvorí nádherný mramorový efekt. Je vláčny, jemný a chutí ako tá najlepšia krížovka medzi tiramisu a cheesecake-om.
1. Príprava plnky a cesta. Rúru predhrejte na 180 °C. Formu (Ø 20 cm) vysteľte papierom na pečenie. V miske vymiešajte ricottu s práškovým cukrom dohladka.
2. V druhej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do hustej peny. Prišľahajte kávu. Zľahka stierkou vmiešajte preosiatu zmes múky, kypriaceho prášku a soli.
3. Vrstvenie a pečenie. Kávové cesto vylejte do formy. Na vrch lyžicou naneste kôpky ricottového krému a špajdľou vytvorte mramorový vzor.
4. Pečte 35–40 minút. Otestujte špajdľou a nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním posypte kakaom.
Poznámky
1. Ako na mramorový efekt? Cesto je dostatočne husté, aby unieslo ricottový krém. Ten len zľahka poukladajte na vrch a párkrát jemne premiešajte špajdľou. Počas pečenia sa krém čiastočne prepadne a vytvorí krásnu mozaiku.2. Ako na krémovejšiu ricottu? Ak chcete plnku absolútne hladkú, vyšľahajte ju s cukrom ponorným mixérom. Bude dokonale jemná.