Lepší ako originál: Falošný kurací stroganov na smotane
Milujem klasický hovädzí stroganov, ale priznám sa, táto kuracia verzia je môj tajný favorit. Podľa mňa je ešte lepšia ako originál! Mäso je úžasne jemné, omáčka božsky krémová a všetko máte na stole do 30 minút. Je to perfektný recept na rýchly, no luxusne chutiaci obed alebo večeru.
1pár vetvičiekpár vetvičiek čerstvého rozmarínu(alebo ½ ČL sušeného)
2PL2 PL hladkej múky
500ml500 ml kuracieho vývaru
300ml300 ml smotany na varenie
Pokyny
1. Príprava mäsa. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na tenké rezance.
2. V mise zmiešajte mäso so všetkými koreninami a olivovým olejom. Dobre premiešajte a nechajte aspoň 10 minút marinovať.
3. Opekanie mäsa. Na veľkej panvici rozohrejte rastlinný olej. Marinované mäso na vysokej teplote sprudka opečte dozlatista a vyberte ho z panvice.
4. Príprava omáčky. Do tej istej panvice pridajte maslo, najemno nasekanú cibuľu a restujte dosklovita. Pridajte prelisovaný cesnak.
5. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a opekajte, kým nechytia farbu.
6. Zalejte sójovou omáčkou, pridajte tymian a rozmarín. Všetko zaprášte múkou a krátko restujte (cca 1 minútu).
7. Postupne a za stáleho miešania prilievajte horúci vývar a potom aj smotanu, kým nevznikne hladká omáčka. Nechajte krátko prevariť.
8. Dokončenie. Do hotovej omáčky vráťte opečené mäso aj so šťavou. Všetko spolu na miernom ohni už len krátko prehrejte (2-3 minúty). Už nevarte dlho.
9. Omáčku na záver ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Poznámky
1. Mäso opekajte sprudka a krátko. Tajomstvo šťavnatých kuracích pŕs je v rýchlom opečení na vysokej teplote. Mäso sa na povrchu zatiahne a všetka šťava zostane vnútri. V omáčke ho na záver už len prehrejte, nikdy ho dlho nevarte.2. Nevynechajte výpek! Omáčku vždy pripravujte v tej istej panvici, v ktorej ste opekali mäso. Na dne zostali pripečené kúsky plné chuti, ktoré sa po pridaní cibule a tekutín rozpustia a dodajú omáčke fantastickú hĺbku.