Tieto „lenivé fašírky“ sú skvelý spôsob, ako ušetriť na mäse bez straty chuti. Pridaním kapusty a zemiakov získate z 300 g mäsa plný plech. Tento recept na šťavnaté lenivé fašírky je ideálny na rýchly obed.
Kuchyňa Slovenská kuchyňa, Východoeurópska kuchyňa
Porcie 6porcií
Kalórie 300kcal
Zloženie
Na fašírky:
300gmletého mäsa(mix)
300ghlávkovej kapusty
2kszemiaky(surové)
2PLkyslej smotany
1ksvajce
1kscibuľa
soľ(podľa chuti)
mleté čierne korenie
bylinky(napr. majorán, petržlenová vňať)
Na potretie:
100gkyslej smotany(alebo paradajková omáčka)
Pokyny
1. Rúru predhrejte na 190 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
2. Kapustu nakrájajte najemno. Vložte ju do misy a zalejte vriacou vodou. Nechajte postáť 10 minút, aby zmäkla.
3. Po 10 minútach kapustu dôkladne sceďte cez sitko a rukami z nej vytlačte prebytočnú vodu.
4. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Cibuľu nasekajte nadrobno.
5. Kľúčový krok: Zo strúhaných zemiakov rukami dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú šťavu. Musia byť čo najsuchšie.
6. Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte scedenú kapustu, vyžmýkané zemiaky a nasekanú cibuľu.
7. Pridajte vajce, 2 PL kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie a bylinky (výborne sa hodí majorán).
8. Rukou dôkladne premiešajte celú zmes, kým sa všetky suroviny nespoja.
9. Mokrými rukami tvarujte fašírky (kotlety) a ukladajte ich na pripravený plech.
10. Každú fašírku na plechu štedro potrite lyžičkou kyslej smotany. Tá vytvorí na povrchu skvelú kôrku.
11. Vložte do vyhriatej rúry. Pečte 25–30 minút pri 190 °C, kým povrch nezozlatne.
Poznámky
1. Nevynechajte žmýkanie: Surové zemiaky pustia veľa vody. Ak ich nevyžmýkate, zmes bude riedka, fašírky sa pri pečení roztečú namiesto toho, aby držali tvar.2. Smotana na vrchu: Potretie fašírok kyslou smotanou nie je len na ozdobu. Chráni mäso pred vysušením a dodáva mu jemne pikantnú chuť.3. Pikantná verzia: Do zmesi pridajte 1 ČL mletej sladkej papriky a 1 strúčik pretlačeného cesnaku.4. Paradajková verzia: Namiesto potretia smotanou ich môžete potrieť hustou paradajkovou omáčkou alebo kečupom.