Tento recept je čisté nebíčko v ústach! Kombinácia maslového cesta, karamelizovaných jabĺk a chrumkavých orechov vás vráti do detstva. Maďarský jablkový koláč je taký jemný, že sa doslova rozplýva na jazyku a zmizne zo stola skôr, než vychladne.
1. Najskôr si pripravíme plnku. Nastrúhané jablká dajte na panvicu s maslom, cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Krátko poduste, kým zmäknú.
2. Do horúcich jabĺk vsypte orechy – tá vôňa bude famózna! Nakoniec vmiešajte škrob rozrobený vo vode a miešajte do mierneho zhustnutia. Nechajte vychladnúť.
3. Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkou do peny. Pridajte zmäknuté maslo, smotanu a nakoniec preosiatu múku s práškom do pečiva.
4. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na 30 minút do chladničky – bude sa s ním lepšie pracovať.
5. Cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti. Vyvaľkajte ich na veľkosť formy.
6. Skladáme koláč (ideálne do formy vystlanej papierom): Cesto – polovica plnky – cesto – zvyšok plnky – cesto. Vrch popichajte vidličkou.
7. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 35 – 40 minút dozlatista.
8. Kým sa koláč pečie, vymiešajte suroviny na polevu do hladka. Naneste ju na teplý (nie vriaci) koláč, aby sa vytvorila krásna glazúra.
Poznámky
1. Ak chcete mať rezy ako z katalógu, krájajte koláč až po úplnom vychladnutí, ideálne keď postojí pár hodín v chlade.2. Namiesto vlašských orechov môžete použiť opražené lieskovce, koláč získa jemnejšiu, takmer "nugátovú" príchuť.